Alman Vatandaşlığı Başvuru Şartları

Almanya, ülkesinde çeşitli sebeplerle yaşayan yabancı uyruklu kişilerin vatandaşlık başvurusu yapmasına imkan tanır. Alman vatandaşlığı başvuru şartları doğrultusunda sonradan kazanılabilir. Vatandaşlık başvurusu için birden çok ihtimal üzerinde durulmuştur. Almanya’da doğma, Alman vatandaşı ile evlenme, aile üyelerinin Alman vatandaşı olmaması gibi ihtimaller üzerine oluşturulan yasalar doğrultusunda vatandaşlık şartları belirlenmiştir.

Almanya’da Doğanlar İçin Başvuru Şartları

Alman vatandaşlığı başvuru şartları Almanya’da doğan çocuklar için oldukça kolaydır. Almanya’da doğan her çocuk, doğum belgesi alması halinde Almanya vatandaşı sayılır. Anne babasından herhangi biri Alman vatandaşı değilse bile çocuk Alman vatandaşı olma hakkına sahiptir. Bu durumda başvuru yapacak olan anne babanın; Almanya’da 8 yıl boyunca yasal bir şekilde ikamet etmesi şartına uyması gerekmektedir. Bu şarta uyan anne babanın çocukları için Alman doğum belgesi alarak vatandaşlık başvurusu yapma hakkı vardır.

Anne ve babasından herhangi biri Alman vatandaşı olan çocukların Alman vatandaşlığı başvuru şartları oldukça kolaydır. Anne ve babasından biri Alman olan çocuklar, kan ilkesi doğrultusunda Alman vatandaşı olarak kabul edilir. Bu vatandaşlık doğuştan kazanılır ve herhangi bir şarta uyum sağlanması zorunlu değildir. Alman vatandaşlarının Almanya’da ikamet etmemeleri, çocuğun vatandaşlık almasına engel değildir.

Yabancılar Yasası’na Göre Alman Vatandaşlığı Şartları

Alman vatandaşlığı sadece doğum yoluyla alınan bir süreç değildir. Almanya, 2000 yılında Vatandaşlık Reform Yasası’nı kabul ederek yabacı uyruklu kişilerin belirli şartları sağlaması halinde Alman vatandaşı olmasının yolunu açmıştır. Almanya vatandaşlığı başvuru şartları sağlandığı takdirde gerekli evrakları teslim etmeniz ve ücretini ödemeniz ardından vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz.

Yabancıla yasası kapsamında düzenlenen Alman vatandaşlığı başvuru şartları şu şekildedir:

  • Almanya’da en az 8 yıl, aralıksız ve yasal yollarla ikamet etme
  • Almanya oturum iznine sahip olma
  • B1 seviyede Almanca bilme. Vatandaşlık başvurusunda yabancı dil bilgisi yazılı veya sözlü olarak görevliler tarafından test edilir
  • Almanya tarihi, siyaseti, kültürü hakkında bilgi sahibi olma
  • Almanya’da ikamet edilen sürede sabıka kaydının olmaması. 180 güne tekabül eden para cezası ve 6 ayı geçmeyen hapis cezası vatandaşlık alınmasına engel değildir.
  • Başvuru yapan kişi 23 yaşın üzerinde ise geçimini tamamen kendisi sağlıyor olmalı; işsizlik maaşı veya sosyal yardım parası almıyor olmalıdır. 23 yaşın altındaki kişilerin geçim kaynağına dikkat edilmez.
  • Başvuru yapan kişinin Avrupa Birliği vatandaşı olması durumunda vatandaşlığını bırakması istenmez ve çifte vatandaşlık verilir. Ancak Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişilerin vatandaşlığından ayrılması talep edilir.
  • Yabancılar Yasası doğrultunda Alman vatandaşlığı alan kişilerin aileleri, 8 yıl yaşama şartına bakılmadan Alman vatandaşlığı başvurusu yapabilirler.
  • Almanya vatandaşlığı başvuru şartları sağlanıyorsa kişinin başvuru aşamasında Almanya Anayasası’na bağlılık göstereceğine dair belge imzalaması istenir.

Takdir Yoluyla Alman Vatandaşlığı Şartları

16 yaşını dolduran kişilerin Almanya Yabancılar Yasası kapsamında Alman vatandaşlığına başvuru yapması mümkündür. Bu hükümlerden yararlanamayan kişiler, takdir yoluyla Almanya vatandaşlığı başvuru şartları sağlanıyorsa vatandaşlık alma hakkı elde eder.

Takdir yoluyla Alman vatandaşlığı başvuru şartları: Alman vatandaşı tarafından evlatlık edinilen kişinin 3 yıl Almanya’da ikamet etmesi, 60 yaşından büyük kişilerin 12 yıl Almanya’da ikamet etmesi, siyasi sebeplerle Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan kişilerin ülkede 6 yıl ikamet etmesi, Almanya Cumhuriyeti çıkarları için çalışan kişilerin ülkede 3 yıl ikamet etmesi vatandaşlık almalarına imkan tanıyan şartlardır.

Alman Vatandaşlığı Başvuru Şartları S.S.S

Almanya’da doğan çocuğun anne babası Almanya vatandaşı değilse çocuğa vatandaşlık verilir mi?
Evet, Almanya’da doğan çocuklar Alman doğum belgesine sahip olarak vatandaşlık alabilir.
Almanya çifte vatandaşlık veriyor mu?
Evet, Almanya doğum ile Alman vatandaşlığı verirken çifte vatandaşlık hakkı tanımaktadır.
Süresiz oturum izni olmadan Almanya vatandaşlığına başvuru yapılabilir mi?
Almanya vatandaşlığı başvurusu için süreli oturum izni de geçerlidir.

İlginizi Çekebilir;

Almanya Vatandaşlığı; 25 Farklı Vatandaşlık Konusu

Almanya Oturma İzni; 25 Detaylı Açıklama

Alman Vatandaşlığı Alma Şartları

Alman Vatandaşlık Nasıl Alınır

Oyla! post

Photo of author

Schengenvize.com

Eray SARISAKALOĞLU SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
“Alman Vatandaşlığı Başvuru Şartları” üzerine bir yorum
Yorum yapın