Alman Vatandaşlık Başvurusu

Alman vatandaşlığına başvuru yapmak isteyen kişiler, Alman vatandaşlık başvurusu yapabilir. Ancak başvuru yapacak kişilerin Alman hükümeti tarafından belirlenmiş şartları yerine getirmesi ve bazı özel koşulları hazırlamış olması gerekir.

Vize başvuru merkezimizle iletişime geçerek; danışmanlarımızdan Alman vatandaşlık başvurusu hakkında geniş bilgi alabilir, işlemlerinizi profesyonelce başlatabilirsiniz.

Alman Vatandaşlığı için Başvuru Nasıl Yapılır?

Alman vatandaşlık başvurusu yaparken, doldurulması gereken başvuru formu vardır ve yetkili Vatandaşlık Dairesi’nden alınabilir. 16 yaş altı küçüklerin başvuruları, ebeveynleri ya da yasal vasileri tarafından gerçekleştirilir.

Vatandaşlık başvurusu yapılırken; başvuru bedeli olarak belirlenen 255 Euro ödenir. Çocuk için ise, çocuk sayısına göre 51 Euro ödenir. Eğer çok fazla çocuk varsa, istisnai durumlar göz önüne alınarak, ücrette azalma sağlanabilir.

Alman Vatandaşlığı için Hangi Şartlar Gerekir?

Almanya vatandaşlığına geçmek isteyen Türk vatandaşları ve diğer üçüncü ülke vatandaşları, Alman vatandaşlık başvurusu yaparken, bazı şartları da yerine getirmelidir.

Alman vatandaşlığına geçmek için gerekli şartlar;

  • Almanya’da 8 yıl üzeri yasal oturma izninin olması
  • İşsizlik parası 2 ile konut yardımı ya da çocuk bakım parası gibi yardımlar alınmamalıdır.
  • Bozuk adli sicil kaydı bulunmamalıdır.
  • Vatandaşlığa kabul testinin başarıyla tamamlanmış olması gerekir.
  • Alman anayasasının ilkelerine bağlılık gösterilmeli ve bu ilkeler imzalanmalıdır.

Aynı zamanda B1 seviyesinde Almanca dil bilgisine sahip olunmalı ve bu bilgi belgelenmelidir.

Alman Vatandaşlığına Geçmek için Hangi Belgeler Gerekir?

Alman vatandaşlık başvurusu yapmak için gerekli koşulları hazırlayanlar, başvuru evraklarını da eksiksiz ve doğru evraklar ile hazırlamalıdır.

  • Pasaport (10 yıldan eski olmamalı, yan yana 2 boş sayfası olmalı, orijinal pasaportun işlenmiş sayfalarının fotokopisi)
  • Varsa evlilik cüzdanı
  • Banka hesap belgeleri (son 3 aya dair hareketler belgelenir)
  • Dil yeterliliğine ait sertifikalar
  • Çocuk varsa, çocukların aldığı diploma ve karneler
  • Vatandaşlığa geçme testinin başarılı olduğuna dair sertifika
  • Başvuru sahibinin doğum belgesi
  • Vatandaşlığa alınma teminat belgesi
  • Türk vatandaşlığından ayrılma belgesi (Almanca tercümesi ile)

Başvuru formları başvuru sahibi tarafından doldurulurken; 16 yaşından küçükler için başvuru ebeveynleri ya da yasal vasileri tarafından yapılır.

Alman Vatandaşlık BaşvurusuPin
Alman Vatandaşlık Başvurusu

Alman Vatandaşlığı ile Hangi Haklar Elde Edilir?

Alman vatandaşlık başvurusu yapıldığında bazı haklar da beraberinde gelmeye başlar. Vatandaşlık kabulü şartlarını yerine getiren başvuru sahipleri, yeni haklar elde eder.

Alman vatandaşlığı sayesinde;

  • Almanya’ya serbestçe giriş ve çıkış yapabilme özgürlüğü başlar.
  • Almanya’da gerçekleşen seçme ve seçilme, oy kullanma hakkı elde edilir.
  • Memuriyet yapma hakkı doğar.
  • AB ülkelerinde hareket özgürlüğü kazanılmış olur.
  • Almanya’da iş bulmak için, sınırsız erişim hakkı kazanılmış olur.

Alman Vatandaşlığı Başvurusu Reddedilirse Ne Yapılır?

Alman vatandaşlık başvurusu, vatandaşlık makamı tarafından titizlikle incelenir ve değerlendirmeye alınır. Vatandaşlık başvurusu sonuçları, başvuru sahibine posta yoluyla bildirilir. Sonuçların bildirilmesi birkaç hafta ile birkaç ayı bulabilir.

Ancak bazı durumlarda vatandaşlık başvuruları reddedilebilir. Böyle bir durumda başvuru sahibi gelen red mektubundaki nedenleri düzeltme yoluna giderek yeniden başvuru yapabilir ya da temyiz yoluyla cevap verebilir. Yani başvurunun reddedilmesinin yasal nedeninin olup olmadığını öğrenmek için, başvuru sahipleri Göçmenlik Bürosu ya da vatandaşlık makamı ile iletişime geçebilir.

Almanya’da Çifte Vatandaşlık Alınabilir mi?

Alman vatandaşlık başvurusu yapılırken, çifte vatandaşlık alınmasına izin verilmez. Ancak bazı durumlarda istisnalar kullanılır ve çifte vatandaşlık verilebilir.

Çifte vatandaşlık alınabilmesi için;

  • Avrupa Birliği vatandaşı ya da İsviçre vatandaşı olmak
  • Eski Sovyetler Birliği vatandaşı olmak

Bunun yanında; başvuru sahibinin ikamet ettiği ülkede vatandaşlıktan çıkmaya izin verilmiyor ya da vatandaşlıktan çıkmak mümkün görünmüyorsa (ülkenin savaşta olması gibi) çifte vatandaşlık alınabilir.

Alman Vatandaşlık Başvurusu S.S.S

Vatandaşlık sınavına girmek gerekir mi?
Oryantasyon kursu sonunda sınavdan başarılı olduysanız ya da Almanca eğitim veren bir okuldan, okul bitirme belgesi aldıysanız, vatandaşlık sınavına girmek gerekli değildir.
Vatandaşlık başvurusu maliyeti nedir?
Vatandaşlık başvurusunda bulunurken; yetişkinler için 355 Euro, çocuklar için ise 51 Euro ödeme yapılır. Çocuk sayısı çok fazla olması ya da ödeme imkânı yoksa, bu miktar düşük tutulabilir.
Eski vatandaşlıktan çıkma zorunluluğu var mı?
Vatandaşlık başvurularında ilke, eski vatandaşlıktan çıkmaktır. Sığınmacı ve mülteci konumunda, vatandaşlık kabul edilir. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi yapılan incelemede ülkede zulüm devam ediyorsa, eski vatandaşlıktan çıkma gereği yoktur.

İlginizi Çekebilir;

Alman Vatandaşlık Nasıl Alınır

Almanya Vatandaşlığı; 25 Farklı Vatandaşlık Konusu

Alman Vatandaşlığı Alma Şartları

Alman Vatandaşlık Kanunu

Almanya Çifte Vatandaşlık Veriyor Mu?

 

Oyla! post

Photo of author

Schengenvize.com

Eray SARISAKALOĞLU SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
“Alman Vatandaşlık Başvurusu” üzerine bir yorum
Yorum yapın