Almanya’da Kiracı Nasıl Çıkarılır

Almanya’da ev sahibi olan kişiler kiracılarının evden çıkmasını istiyorsa belirli kurallara uygun olarak hareket etmesi gerekiyor. Kanunlar ile de desteklenen bu kurallar hem kiracının hem de ev sahibinin haklarını koruyor. Almanya’da kiracı nasıl çıkarılır; ev sahibi belirli bir nedene bağlı olarak kiracısını çıkarmak isterse kişinin evde kaldığı süreye bağlı olarak uzun zaman öncesinde haber vermesi gerekiyor. Ayrıca ev sahibinin kendi isteği ya da nedeni olmaması durumunda kiracıyı evden çıkarabilme hakkı bulunmuyor.

Yasal kullanım süresi dolmadan (sözleşme) ve kiracı ile belirli nedenler yaşanmadan kiracı doğrudan evden çıkarılamaz.

İki türlü kiracının evden çıkarılması nedeni bulunuyor;

  • Normal şartlar altında: Normal şartlar altında çıkış kira sözleşmesinin bitmesinin ardından kiracının evden çıkmasıdır. Bunun için sözleşme bitmeden önce ev sahibi ve kiracıya yeni sözleşme hakkında bilgi vererek evi boşaltması talimatı verir.
  • Zaruri hallerde çıkış: Bu çıkış türü kiracının kuralları ihlal etmesi ile ortaya çıkar. Temel kullanım nedeni kiracının kirayı ödememesidir. Eğer kiracı iki ay üst üste kira ödemesi yapmazsa ev sahibinin kirayı feshetme hakkı bulunuyor.

Almanya’da Kiracıların Uyması Gereken Kurallar

Almanya’da her yerde olduğu gibi kiracıların uyması gereken kurallar vardır. Eğer bu kuralları kiracı yerine getirmezse ev sahibinin kiracıyı çıkarma hakkı bulunur.

Almanya’da kiracı nasıl çıkarılır;

  • Kira sözleşmesinde evcil hayvan, bina temizliği ya da çöp ayrıştırmaya yönelik ekstra bilgi ve şartlar bulunuyorsa kiracı bu şartları yerine getirmelidir.
  • Kiracı çevresine ve eve zarar verici davranışlarda bulunuyorsa, istirahat saatlerini göz etmeksizin problem çıkarıyorsa ev sahibinin önce uyarı daha sonra da kiracıyı çıkarma hakkı bulunuyor.
  • Kiracı, kirasını belirlenen tarihte mutlaka ev sahibine iletmelidir. Eğer 2 aydan fazla kira geciktirilirse ev sahibinin kiracıyı çıkarması yasaldır.

Almanya’da Kira Sözleşmesinin İptal Edilmesi

Almanya’da kiracı sözleme iptal talebinde bulunabilir. Bu durumda ev sahibine şu davranışlarda bulunması gerekiyor;

  • Evden çıkılmak istenen süreden 3 ay öncesinde resmi bir mektup ile talebini iletmesi gerekir. Aniden evden çıkış yapılmamalıdır.
  • Kiracı evden ayrılırken sözleşmede bulunan maddeleri yerine getirmelidir. (Örneğin kırıkların onarılması, bozulan aksanların tamir edilmesi ve benzeri)

Bunların dışında kira sözleşmesine bağlı olarak değişiklikler görülebilecek birçok farklı durum bulunuyor. Asıl temel nokta evden çıkılırken kiracının da ev sahibinin de mağdur edilmemesidir.

Almanya'da Kiracı Nasıl ÇıkarılırPin
Almanya’da Kiracı Nasıl Çıkarılır

Almanya’da Kiracının Çıkarılması İçin 3 Temel Neden

Normal şartlarda kiracının evden çıkarılabilmesi için sıklıkla sunulan 3 farklı neden bulunuyor. Bu nedenlere göre Almanya’da kiracı nasıl çıkarılır;

  • İlk olarak kira sözleşmesinde verilen ve anlaşılan kararlara kasıtlı olarak uyumsuzluk gösterilmesidir. Bu durumda normal olarak ev sahibi kiracısını çıkarabilir.
  • İkincisi ise ev sahibinin var olan eve kendi ihtiyaç duymasıdır. Ev sahibi kendi kullanım ihtiyacından kaynaklı kiracısını çıkararak kendi evine yerleşebilir.
  • Üçüncüsü ise uzun süreli yaşayan kiracılarda az zam nedeni ile piyasadan çok düşük tutara ev kiralanmış olmasıdır. Bu durum ev sahibine maddi olarak zarar verebileceği için anlaşamama durumunda ev sahibi kiracıyı çıkarabilir.

Süresiz Kira Kontratı Ve Kiracının Evden Çıkarılması

Almanya’da süresiz olarak kontrat imzalanabilir. Bu durumda kiracı her yıl kontrat yenilemeye gerek kalmadan ev içerisinde oturabilir. Ev sahibi süresiz kontrata sahip olan bir kiracısını çıkarmak istiyorsa dikkat edeceği noktalar bulunuyor. Süresiz kontratı bulunan Almanya’da kiracı nasıl çıkarılır; yasal olarak kiracıya çıkacakları süre verilmesi gerekiyor. Bu süre 5 yıl ve 5 yıldan az oturan kiracılar için çıkış tarihinden en az 3 ay önce, 5 – 8 yıl arasında oturmuş kiracıya 6 ay öncesinden, 8 yıldan fazla oturan kiracıya ise 9 ay önceden haber verilmelidir.

Almanya’da Kiracı Nasıl Çıkarılır S.S.S

Almanya’da Ev Sahibim / Kiracım İle Problem Yaşadığımda Ne Yapmalıyım?
Almanya ev sahibi ve kiracı konusunda geçerli ve kapsamlı bir yasaya sahiptir; böyle bir durumda dernekler ya da yetkili makamlar ile görüşebilirsiniz.
Almanya’da Kira Kontratı Birden Sonlandırılabilir Mi?
Hayır, kiracı da ev sahibi de evden çıkmadan en az 3 ay önce haber vermelidir.
5/5 - (1 vote)
Photo of author

Schengenvize.com

Eray SARISAKALOĞLU SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
Yorum yapın