Alman Vatandaşlığına Geçen Türk Sayısı

Almanya, yabancı uyrukluların ülkesinde belirli bir süre yaşaması ve gereken şartları sağlaması ardından vatandaşlık vermektedir. İş imkanları ve yaşam kalitesinin yüksek olmasından dolayı milyonlarca yabancıya ev sahipliği yapan ülkede resmi verilere göre 10 milyon 90 bin yabancı uyruklu kişi yaşamaktadır. Ülkede yaşayan yabancılar arasında en büyük kesim ise Türk vatandaşlarıdır. Türk vatandaşlığından çıkmadan Almanya’da yaşayan Türk sayısı 1 milyon 483 bin olarak açıklanmıştır. Alman vatandaşlığına geçen Türk sayısı ise 2000 yılında çifte vatandaşlığın kaldırılması ardından artmış ve sayısı tam olarak açıklanmamıştır.

Alman Vatandaşlığına Geçen Türk Sayısı

Resmi olmayan kaynaklar, Almanya vatandaşlığına geçen Türk  için 3 milyondan fazla olabileceğini açıklamıştır. Almanya’da göç eden yabancı nüfus içerisinde en çok sayı Türklerken; son yıllarda bu sayının azaldığı öne sürülmektedir. Almanya, 2000 yılına kadar Türklerin Türk vatandaşlığından çıkmadan; Alman vatandaşı olmasına olanak tanıdığı çifte vatandaşlık hakkından yararlanmalarına izin veriyordu. Yabancılar Yasası düzenlemeleri ardından Almanya vatandaşlığına geçen Türk  diğer yıllara göre artış göstermiştir.

Alman Vatandaşlığına Geçen Türkler

Almanya, Türkiye’den en çok göç alan ülkeler arasındadır. Geçtiğimiz 40 yıl içerisinde üç milyondan fazla Türkün Almanya’ya göç ettiği bilinmektedir. Almanya’da yaşayan Türkler, 8 yıl yasal olarak ikamet etmeleri ve Almanca bilme gibi şartları yerine getirmeleri ardından Alman vatandaşlığına geçme hakkı elde etmektedir. Almanya vatandaşlığına geçen Türk sayısı hakkında kesin veriler olmasa da 2002 yılının sonunda 565.766 kişinin Alman vatandaşlığına geçtiği, günümüzde ise 620 binden fazla kişinin Alman vatandaşlığına geçtiği bilinmektedir. Almanya vatandaşlığına geçen Türk sayısı ile ilgili istatistikler en son 2002 yılında açıklanmıştır. Alman vatandaşlığına geçen Türklerin, Türk vatandaşlığından çıkması zorunlu hale gelmiştir. Alman vatandaşı olmak için gereken şartlar son düzenlemelere göre; ülkede yasal olarak 8 yıl ikamet edilmesi, yeterli düzeyde Almanca bilme gibi şartlardır.

Alman Vatandaşlığına Geçen Türk SayısıPin
Alman Vatandaşlığına Geçen Türk Sayısı

Hem Alman Hem Türk Vatandaşı Olan Türk Sayısı

Almanya, özellikle 90’lı yıllarda işçi göçü almış ve ülkesinde milyonlarca yabancı uyruklunun çalışmasına olanak tanımıştır. Almanya’da yaşayan yabancı uyrukluların büyük çoğunluğunu oluşturan Türkler; belirli bir süreye kadar çifte vatandaşlık alma hakkına sahipti. Almanya vatandaşlığına geçen Türk 620 binin üzerindedir.

Bu sayı, Türk vatandaşlığından çıkarak Alman vatandaşlığına geçen kişileri kapsar. 2000 yılına kadar Türk vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşı olma hakkı olan Türkler; çifte vatandaşlık hakkından yararlanmıştır. Alman vatandaşlığına geçen Türk sayısı çifte vatandaşlığın kaldırılması ardından azalsa da bir kısmının Türk vatandaşlığından henüz çıkmadığı öne sürülmektedir.

Hem Alman hem Türk vatandaşı olan kişiler hakkında ‘gizli Alman vatandaşı’ söylemi öne sürülmüş; ve Almanya’nın bu kişileri vatandaşlık çıkaracağı iddia edilmişti. Almanya vatandaşlığına geçen Türk sayısı araştırmaları ve çifte vatandaşlık durumları hakkında kesin açıklamalar yapılmasa da Almanya, vatandaşlık alan kişilerin Türk vatandaşlığından çıkması ile ilgili düzenlemeler yapmaya başlamıştır. Günümüzde hem Alman hem Türk vatandaşı olunmasına izin verilmediği için; Alman vatandaşlığına geçme sayısında düşüş yaşanabileceği de öne sürülmektedir.

Alman Vatandaşlığına Geçen Türk Sayısı S.S.S

Almanya Türkleri vatandaşlıktan çıkarıyor mu?
Almanya, 2020 yılında düzenlediği çifte vatandaşlığı kaldırma yasası ile Türk vatandaşlığından çıkmayan kişilerin; vatandaşlıktan çıkarılması ile ilgili düzenlemeler yapmıştır.
Türk vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşı olunursa ne olur?
Alman vatandaşlığına geçmek için Türk vatandaşlığından çıkılması zorunludur ancak vatandaşlık çıkması halinde zor durumda kalacak kişiler çifte vatandaşlık alabilir.
Türklere Alman vatandaşlığı kolay veriliyor mu?
Alman vatandaşlığı almak için gereken şartları sağlayan yabancı uyrukluların hepsi için aynı prosedür uygulanmaktadır.

İlginizi Çekebilir;

Alman Vatandaşlığı İçin Gerekli Belgeler

Alman Vatandaşlık Nasıl Alınır

Alman Vatandaşlığına Geçiş Ne Kadar Sürer

Almanya Vatandaşlığı; 25 Farklı Vatandaşlık Konusu

Oyla! post
Photo of author

Schengenvize.com

Eray SARISAKALOĞLU SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
Yorum yapın