Ancak yeşil hususi pasaport, gri hizmet pasaportu ve siyah diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşları; 180 gün içinde 90 günlük ziyaretlerinde, Almanya’ya vizeden muaf şekilde giriş yapabilir.
Schengen Almanya vizesi için bordo umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, Schengen vize başvurusu yapmak zorundadır. Vize işlemlerinizin daha rahat ve prosedürlere uygun şekilde ilerlemesi, vize evraklarınızın doğru vize türüyle hazırlanabilmesi için; vize başvuru merkezimizde profesyonel hizmet veren danışmanlarımızdan yararlanarak, vize başvurunuzu başlatabilirsiniz.
Schengen Almanya Vizesi Nasıl Alınır?
Almanya’ya seyahat etmek isteyen bordo umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, Schengen Almanya vizesi başvurusu yapmak zorundadır. Vize almak için; konsolosluk tarafından belirlenmiş tüm evraklar doğru ve tam şekilde hazırlanmalı ve konsolosluktan randevu alınmalıdır.
Almanya Schengen Vizesi Evrakları Nelerdir?
Almanya’ya seyahat etmek için Schengen Almanya vizesi başvurusu yapan Türk vatandaşları, seyahat amaçlarına uygun Schengen vize türüne başvuru yapar. Bunun için standart vize evrakları ve başvuru sahiplerinin statüsüne göre değişen evraklar bulunur.
Almanya Schengen vizesi için standart evraklar;
- Güncel pasaport ve varsa eski pasaportlar (güncel pasaportun en az 3 ay geçerliliği olacak ve 10 yıldan eski olmayacak)
- Schengen Almanya vize başvuru formu
- Biyometrik fotoğraf
- Seyahat amacına göre, belediyeden alınan orijinal davetiye mektubu
- Banka hesap dökümleri (son 3 aya ait olan hesap hareketleri dökümü)
- Nüfus cüzdanı arkalı ve önlü fotokopisi
- Seyahat sağlık sigortası (orijinal poliçe, en az 30bin Euro teminata sahip)
- Seyahat ve uzak rezervasyon bilgilerinin fotokopileri
- İkametgâh belgesi (e-devletten alınabilir)
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği (başvuru sahibi evli kadınsa, evlenmeden önceki soyadıyla da nüfus kayıt örneği almalıdır)
Seyahat amacı ve başvuru sahibinin statüsüne göre konsolosluk ek belgeler de talep eder;
Başvuru sahibi çalışan ise;
- Banka hesap dökümü (son 3 aylık hareketlerin olduğu belgeler)
- Şirket tarafından verilen çalışan belgesi ve izin belgesi (ıslak imzalı, şirket mühürlü ve şirket yetkilisi tarafından hazırlanmış olmalıdır)
- Sigorta hizmet dökümü ve sigorta işe giriş bildirgesi
- Son 3 ayı içeren maaş bordrosu
- Eğer sigortalı çalışılmıyorsa; çalışılan firmayla çalışan arasında imzalanmış, noterden onaylatılmış iş sözleşmesi
Başvuru sahibi öğrenci ya da okulda çalışan ise;
- Öğrenci olduğunun kanıtlandığı öğrenci belgesi
- Eğitim görülen okuldan alınan çalışan izin belgesi
Başvuru yapan emekli ise;
- Emekli olunduğuna dair emekli kimlik kartı fotokopisi
- Emekli maaşının alındığı banka hesap dökümü (son 3 aya ait hareketler)
İstenen evraklar orijinalleri ve fotokopileriyle beraber hazırlanmalı, ıslak imzalı ve mühürlü olmasına dikkat edilmelidir.
Almanya Schengen Vizesi Türleri Hangileridir?
Schengen Almanya vizesi başvurusu yaparken, seyahat amacınıza uygun olan vize türüne başvuru yapmanız gerekir. Vize türleri kısa süreli ve uzun süreli olarak iki türlüdür.
Schengen Almanya vize türleri;
- Turistik vize (sadece gezi ya da tatil amaçlı alınır)
- Ziyaret vizesi (arkadaş, aile ve akraba ziyareti amaçlıdır)
- Ticari vize (fuar amaçlı ya da ticari görüşme için verilen vizedir)
- Eğitim vizesi (eğitim, dil kursu gibi etkinlikler için verilir)
- Transit vize (transit geçişler için alınan vizedir)
Kısa süreli vizeler 90 günden ve uzun süreli vizeler ise 90 gün ve üzeri olarak değerlendirilir. Buna göre seyahat amacına uygun vize türlerine başvuru yapılır.
Almanya Schengen Vizesi Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Schengen Almanya vizesi başvuruları; belgelerin tamamlanması ve randevu alınarak konsolosluğa teslim edilmesiyle gerçekleştirilir. Schengen vize başvurularının sonuçlanması yaklaşık 7 ila 15 iş günü içinde tamamlanır. Bu süre belgelerin tam olarak hazırlanması için geçerlidir.
Ancak konsolosluğun yoğun işlerinin bulunması, konsolosluk tarafından talep edilmesi muhtemel destekleyici ek belgelerin tamamlanması gibi durumlarda bu süre uzar. Bu yüzden vize başvuruları; seyahat tarihi planından en az 2-3 ay öncesinde yapılması gerekir.
Almanya Schengen Vize Harç Ücreti Ne Kadardır?
Vize başvuruları sırasında konsolosluğa ödenmesi gereken vize harç ücreti, belli dönemlerde konsolosluk tarafından güncellenir. Schengen Almanya vizesi harç ücretleri 2021 yılında 80 Euro olmuştur.
Almanya Schengen Vizesi Reddine Ne Yapılır?
Seyahat amacına uygun şekilde Almanya’ya seyahat planı yapan Türk vatandaşları, Schengen Almanya vizesi başvurusunda bulunur. Ancak bazı nedenlerden dolayı, vize başvuruları olumlu sonuçlanmaz.
Vize başvurusu evraklarının tam olarak teslim edilmesi, bazı durumlarda vizenin onaylanması için yeterli olmaz. Bu yüzden vize evraklarının doğru ve titizlikle hazırlanması gerekir.
Vize reddine neden olan durumlar;
- Vize başvuru evraklarının yanlış vize türü evraklarına göre hazırlanmış olması
- Başvuru evraklarının hatalı bilgilerle doldurulmuş olması
- Seyahat amacının net olarak belirtilmemesi dolayısıyla, konsolosluk görevlilerinin tam olarak ikna olmaması
- Verilen belgelerin sahte olması ya da yanlış beyanda bulunulması
- Uçak ya da konaklama belgelerinin olmaması
Tüm bu nedenler dolayısıyla, vize başvuruları reddedilebilir. Ancak başvuru sahiplerinin vize reddine karşı, itiraz dilekçesi verme hakkı bulunur. Bunun için tüm red nedenlerinin düzeltilmesiyle tekrar başvuru yapılabilir.
Vize reddine itiraz eden ve temyiz yoluna giden başvuru sahipleri, konsolosluğa hitaben itiraz temyiz dilekçesi yazarak; red işleminin yanlış olduğunu net ve açık bir dille anlatmalı ve resmî bir dil kullanmalıdır. Gerekli durumlarda, destekleyici belgeler de sunulabilir. Uzun süreli Almanya vizesi hakkında detaylı rehber için almanyavisa.com/almanya-vize/uzun-sureli-almanya-vizesi/ buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir;
Almanya Vize (Schengen) için 25 Detaylı Bilgi ve İpucu