Almanya’ya çalışma amaçlı gitmek isteyen herkes için öncelikli şart, henüz Türkiye’deyken iş bulmaktır. Hangi meslekten olunursa olunsun öncelikli şart bir iş bulmaktır. Fakat çalışma amaçlı gelen Almanca bilme zorunluluğu kaldırılmıştır. Almanya’da çalışmak için Almanca şart mı, artık çalışma vizesi ile gelen hiçbir vatandaş için Almanca şartı yoktur.
Almanya Çalışma Vizesi
Almanya çalışma vizesi alabilmek için öncelikle Almanya Konsolosluğuna başvuru yapılmalıdır. Çalışma vizesi başvurusu yapabilmek için ise temel şart Almanya’da bulunan bir iş yerinden çalışma daveti almaktır. Ayrıca başvuru sahibi Türkiye’de iken Almanya’da bir firmayla anlaşarak firma davetiye gönderebilir.
Almanya Çalışma Vizesi Dil Şartı
Almanya’da çalışmak için Almanca şart mı? Almanya’dan çalışma vizesi başvurusu yapmak, oturum izni almanın da ilk adımıdır. Eğer çalışma izni aldıktan sonra oturum izni de almak isteniyorsa bu durumda en az A1 düzeyinde Almanca bilgisi istenir. A1 düzeyi temel, yani asgari düzeyde Almanca seviyesidir. Bu seviye için Almanya’daki dil okullarından eğitim alınabilir. Almanca seviyesini tespit etmek için A1 sertifika sınavı yapılır. Sınavdan başarılı olunması durumunda sertifika verilir. Fakat sadece çalışma izni alınacak ise bu durumda Almanca şartı bulunmaz.
Almanya İş Başvurusu
Almanya, Avrupa Birliğine üye bir ülke olduğu için çalışma vizesi ile Almanya’ya gelecek tüm yabancıları üçüncü ülke vatandaşı olarak tanımlar. Bu sebeple çalışma vizesi almak için Almanya yetkilileri tarafından belirlenmiş bazı kriterlerin yerine getirilmiş olması şarttır.
Almanya’da iş bulunduğunda eğer başvuru yapılan bölgede iş için bekleyen bir Alman vatandaşı ya da öncelik haklarına sahip olan bir başka aday yoksa bu durumda bulunan iş için vize verilebilir. Bunun yanı sıra Türk vatandaşı olan bir öğrenci, üniversite eğitimini Almanya’da yaptıktan sonra 18 ay içerisinde bir iş bulursa bu durumda da Almanya çalışma izni verilir (Mezuniyete ve niteliklerine uygun iş bulunursa).
Almanya Eğitiminden Sonra Çalışma Vizesi
Üniversite eğitimi bittikten sonra Türkiye’ye dönüş yapan bir öğrenci de 6 ay içerisinde Almanya’da niteliklerine uygun bir iş bulabilmek için 6 ay süreli vize alabilir. Fakat bu 6 aylık süre içinde geçimini sağlayacak maddi birikime sahip olduğunu kanıtlaması şarttır. Almanya’da çalışmak için Almanca şart mı Almanya’da çalışma vizesi için başvuru sahibi niteliklerine uygun bir iş bulduysa Almanca bilmesi şart değildir.
Almanya Çalışma Vizesi Başvurusu
Almanya’da çalışmak adına Almanca şart mı Almanya’da çalışma vizesi başvurusu yapılırken başvuru yapılacak iş bilişim, mühendislik ve tıp alanındaysa Almanca dil şartı yoktur fakat başvuru yapılacak iş eğer bu mesleklerin dışında ise Almanca dil bilgisinin yeterli seviyede olduğuna dair belge ibraz edilmelidir. Özellikle oturum izni alınacaksa A1 düzeyinde Almanca şarttır. Çalışma izni vizesine başvuru yaparken eğer Türkiye’de bir üniversiteden mezun olunmuş ise bu üniversitenin Almanya’daki üniversitenin diplomasına denk olması gerekir. Alınan meslek eğitimi, Almanya’daki meslek eğitimine denk olduğu belgelenmelidir. Bu belge çalışma vizesi başvurusunda gereklidir.
Almanya’da Çalışmak İçin Almanca Şart Mı S.S.S
İlginizi Çekebilir;
Almanya’ya Gitmek İçin Ne Kadar Para Lazım
Almanya Vatandaşlığı; 25 Farklı Vatandaşlık Konusu
Alman Vatandaşlığı Almanın Yolları