Almanya’da Aşı Çalışmaları

Mainz Üniversitesinde bilim insanları ve aynı zamanda çift olan Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin aslında aşı üretim firması kurma gibi bir düşüncesi yoktu. Aslında 2007 yılında bu iki bilim insanı finansörlere tamamen farklı bir ilaç şirketi fikri sunmuşlardı. Asıl amaçları Biontech şirketinin kanser hastalığına çare bulunması için araştırmalar yapmak ve kanser hastalığında devrim yapmaktı. Almanya’da aşı çalışmaları bu aşamadan sonra başladı.

Almanya’da Aşı Çalışmaları; Covid 19 ve Aşı Çalışmaları

Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in kanser araştırmalarında devrim yaratacak buluşların gerçekleştirilmesi ile ilgili fikir yatırımcılara oldukça cazip gelmişti. Covid 19 virüsüne bağlı olarak akciğer hastalığına karşı çalışmaktansa yeni tip kansere çare olan bir buluş yapılması hem daha cazip hem daha ekonomik görünüyordu.  Fakat bu durum Ocak 2020’de değişti.

Çinli araştırmacılar Covid 19’un genom haritasını yayınladığı zaman Uğur Şahin ve Özlem Türeci hemen “Lightspeed” adını verdikleri çalışmalara başladı ve kısa bir süre sonra Coronavirüs’ karşı aktif olarak etki eden aşıyı buldu. On binlerce denek üzerinde denenen aşı çalışmaları Kasım ayında tamamlandı. Almanya’da aşı çalışması bu şekilde yapıldı ve Aralık ayından itibaren ise aşılamalara başlanarak Covid 19’un üstesinden gelinmeye başlandı.

Almanya’da Aşı Çalışmaları; Almanya’da 26 Aşı Çalışması

Tamamen yeni bir hastalık için doğru aşıyı geliştirmek oldukça uzun zaman alan bir süreçtir. Fakat Almanya’da aşı çalışmaları çok hızlı şekilde tamamlanarak henüz 1 yıl dolmadan olumlu şekilde sonuçlandı. Dünya Sağlık Örgütü’nden alınan verilere göre tüm dünya üzerinde başlatılan Covid 19 aşı çalışmasından 26 tanesi Almanya’ya aittir. Almanya’da aşı çalışmaları yapan diğer firmalar arasında çalışmaları ilk olarak bitiren firma Biontech oldu.

Yapılan çalışmalar sonucunda Alman aşısı olan Biontech aşısında “mesajcı RNA” (m- RNA) denilen ürün ilk kez kullanılmış ve diğer aşı fikirlerinden daha üstün olduğu anlaşılmıştır.

Almanya'da Aşı ÇalışmalarıPin
Almanya’da Aşı Çalışmaları

Biontech m- RNA Teknolojisi

m- RNA aşı teknolojisini dünyada ilk uygulayan firma Biontech’tir. Biontech Covid 19 aşısında kullanılan ribonükleit asit DNA’nın bir tür benzeridir. Bu RNA vücuda genetik planlar sunar ve bu sayede virüslerle ve hastalıklarla mücadele imkanı sağlar. Aslında Uğur Şahin ve Özlem Türeci kanser hastalığı için bu formülü planlıyorlardı.

Almanya’da aşı çalışmaları sadece Biontech ile sınırlı kalmadı. Curevac da çalışmaları RNA üzerinden yürüttü ve alman hükümeti şirketin Almanya’da kalmasını desteklemek adına 300 milyon Euro ödeyerek şirkete ortak oldu. Fakat aşının onayı ve piyasaya sürülmesi yolundaki süreç Biontech kadar hızlı olmadı. Curevac, aşı çalışmalarının devam etmesi için Bayer ve GSK ile anlaşma yaptı. Şu anda çalışmalar 2021 ortalarında tamamlanması ve Curevac’da korona aşısı olarak kullanılacak.

Aşı Çalışmalarının Başarısı Borsada Değer Arttırıyor

Yaptıkları aşı çalışmaları sayesinde Biontech ve Curevac Almanya’da en ünlü iki şirket haline geldi. Curevac rota virüs ve sıtma hastalığı için çalışmalar yaparken Biontech tüberküloz ve HIV’e karşı aşı çalışmaları yapmaktadır. Yakı zamanlarda her iki şirket de Nasdaq borsa endeksine girerek Curevac 18 milyar dolar, Biontech ise 25 milyar dolar değerinde olduğu belirtilmiştir.

Almanya’da Aşı Çalışmaları S.S.S

Aşı Araştırmalarına Bakanlıktan Destek Geliyor Mu?
Aşı araştırmaları için hem Biontech’e hem Curevac’a bakanlıktan destek veriliyor. 2020 ve 2021 yıllarında aşıların geliştirilmesi ve hızlandırılması için her iki şirkete de toplam 750 milyon Euro destek sağlandı.
Türkiye’nin aşıya erişimi nasıl olacak?
Türkiye, yapılan aşı çalışmalarının bir parçasıdır ve aşıya ulaşımda Türkiye herhangi bir prblem yaşamayacaktır. Türkiye şu an iki aşıya partner olarak çalışmalar yapıyor. Bu sebeple aşı çalışmaları sonuçlandığında erişim konusunda problem olmaz.

İlginizi Çekebilir;

Almanya’ya Seyahat Kısıtlaması

Almanya’ya Seyahat Kuralları

Oyla! post
Photo of author

Schengenvize.com

Eray SARISAKALOĞLU SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
Yorum yapın