Almanya’da uzun süreli seyahat planı olan Türk vatandaşları, Almanya ulusal vizesi başvurusu yapar. Çoğunlukla 90 gün için verilen vize, bazı istisnai durumlarda 1 yıl için de verilir. Ulusal vize başvurularınızda; uzman danışmanlarımızdan yardım alabilir, vize başvuru merkezimiz aracılığıyla, vize başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz.
Almanya ulusal vizesi başvurusu onaylanan Türk vatandaşları, kural olarak Almanya’ya giriş yaptıktan sonra, oturum iznine başvuru yapmalıdır. Vize alındığında tüm bilgiler kontrol edilmelidir.
Pasaport başvuru sahibine verildiğinde; bir hata olması durumunda bildirimde bulunulmalıdır. Vize tam adınız ve pasaport numaranız belirtilerek ve fotoğraflı olarak verilir. Almanya’da kalış süreniz, geçerlilik süresi ve oturum izni almanız gereken zaman bildirilir. Bu yüzden Almanya’ya girdikten sonra nüfus dairesine kayıt yaptırılmalı ve yabancılar dairesinden randevu alınmalıdır.
Ulusal Vize Nasıl Alınır?
Almanya ulusal vizesi başvurusu şahsen yapılabildiği gibi, vize başvuru merkezimiz aracılığıyla Almanya dış temsilciliklerine yapılır. İlk olarak istenen tüm belgeler hazırlanmalı ve konsolosluk ya da büyükelçilikten randevu alınır.
Vize başvurusunda parmak izi verilmesi zorunludur. Ancak daha önceden vize başvurusu yaparak parmak izi veren kişiler, parmak izinin sistemde saklandığı 5 yıllık süreyi geçirmemişse, parmak izi vermesine gerek kalmaz ve başvuruda şahsen bulunmasına gerek yoktur.
Evrakları Nelerdir?
D tipi uzun süreli olarak da adlandırılan Almanya ulusal vizesi; 90 gün üstü konaklamalarda geçerli olan vize türüdür. Almanya seyahatinin amacına uygun olarak bu süre 1 yıla kadar da verilebilir.
D tipi ulusal vize standart evrakları;
Almanya ulusal vize başvuru formu, 2 adet hazırlanır.
Ulusal vize ücreti harcı ödendi makbuzu (ulusal vize başvuru ücreti 75 Euro ve -17 yaş için vize ücreti 37.50 Euro olarak verilir)
2 yan yana boş sayfalı, en az 3 ay geçerlilikte ve 10 yıldan eski olmayan güncel pasaport
Biometrik standartlarda çekilmiş 2 adet fotoğraf (3.5×4.5 cm ebadında, beyaz arka fonlu olmalıdır)
Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği (kadın başvuru sahipleri evliyse, ilk soyadlarını içeren nüfus kayıt örneği de almalıdır)
İkametgâh belgesi (e-devletten alınabilir)
Nüfus cüzdanı arkalı önlü fotokopisi
Seyahat sağlık sigortası poliçesi
Uçak ve konaklama rezervasyon belgeleri
Ulusal vize, seyahat amacına uygun olarak farklı ek belgelere de sahiptir;
Öğrenci olarak gidiliyorsa;
Motivasyon yazısı
Özgeçmiş
Diploma ya da transkript
Lisans kabul belgesi, dil okulu ya da Erasmus kabul belgesi (Almanca)
Dil yeterliliği sertifikası (orijinal)
Öğrenciler 18 yaşından küçükse; anne ve babalarının ıslak imzasının olduğu, noterden onaylanmış muvakatnamesi gerekir. Ayrıca velayet tek bir ebeveynde bulunuyorsa; hangi ebeveyn üzerinde hak varsa, bunun belgelendiği kanıt da verilmelidir.
Çalışan olarak gidiliyorsa;
Konaklama belgeleri
Son 3 ayı gösteren şahsi hesap cüzdanı
Çalışma izni ve izin belgesi
SGK hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi
Son 3 ayı gösterir maaş bordrosu (ıslak imzalı ve kaşeli)
SGK’lı olmayan kişiler, çalıştıkları firmayla yaptıkları iş sözleşmesi
Varsa kira geliri belgesi, araç ruhsatı belgesi ya da tapu senedi belgesi
Memur kişi seyahat edecekse;
Çalışma orijinal belgesi (ıslak imzalı ve kaşelenmiş)
Görev kimlik kartının önlü arkalı fotokopisi
Son 3 ayı içeren maaş bordrosu (banka imza sirküleri de alınmış şekilde)
Orijinal resmi izin yazısı
İşveren ya da şirket ortakları ulusal vize başvurusu yapmışsa;
Şirket faaliyet belgesi (Şirketin bağlı olduğu Ticaret Odası’ndan alınmış olmalıdır)
Ticaret sicil gazetesi
Vergi levhası
İmza sirküleri
SGK 4A ve Bağ-Kur 4B sigorta hizmet dökümü (e-devlet üzerinden alınabilir)
Şirketin banka hesap özeti (en az 8bin TL bakiye olmalı, son 3 aylık hesap hareketi dökümü olmalı ve banka imza sirküleriyle beraber ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır)
Uzun süreli vize başvurusu bir ev hanımı tarafından yapılmışsa; başvuru sahibinin son 3 ayı gösteren banka hesap özeti sunulmalıdır. Ayrıca hesap bakiyesinde en az 4bin TL para olmalı, banka imza sirküleri ile ıslak imza ve kaşe de bulunmalıdır.
Uzun süreli vize evraklarının, seyahat amacına uygun şekilde hazırlanması, vizenin onaylanması adına oldukça önemlidir.
Başvuru Formu Hangi Dilde Doldurulur?
Almanya ulusal vizesi büyük harflerle, siyah ya da mavi tükenmez kalemle doldurulur. Tüm yazılar okunaklı olmalı ve tüm sorular cevaplandırılmalıdır. Ulusal vize başvuru formu Almanca, İngilizce ve Türkçe dilinde doldurulabilir.
Aynı zamanda başvuru formu; internet üzerinden pdf olarak indirilerek online olarak da doldurulabilir.
Ulusal Vize Ücreti Ne Kadardır?
Almanya ulusal vizesi harç ücretleri, konsolosluk tarafından düzenli olarak güncellenir. Buna göre 2021 yılında ulusal vize ücreti 80 Euro olarak belirlendi. Bu ücrete, vize başvuru merkezi hizmet bedelleri de eklenir.
Hangi Avantajları Sağlar?
Almanya’ya uzun süreli seyahat planlayarak Almanya ulusal vizesi başvurusu yapan Türk vatandaşları, birçok imkânı da kazanmış olur.
90 günden uzun Almanya’da kalma olanağı bulunur.
Almanya’da uzun süreli eğitim vizesi sahibi olunduğunda; Almanya’da kabul oldukları üniversite ya da dil okullarında eğitim görme hakkına sahip olurlar.
Başvuru sahipleri davetiye aldıkları kurumda staj yapma olanağı bulur.
Ulusal vize sayesinde başvuru sahipleri, iş teklifi aldıkları işlerde çalışma olanağı bulur.
Ulusal vize sayesinde; Schengen ülkelerinde 180 gün içinde 90 güne kadar konaklama olanağı bulur.
Ulusal Vize Kaç Günde Sonuçlanır?
Almanya ulusal vizesi inceleme süresiyle birlikte onaylanması 15-20 günü bulur. Ancak bu süreye; konsolosluğun yoğun işleri, başvuru dosyasında eksik belgelerin bulunması doğrultusunda, ek belgelerin tamamlanma süresi de eklenmelidir. Peki Almanya sanatçı vizesi nasıl alınır? Detaylı olarak göz atmak ve incelemek için buraya almanyavisa.com/almanya-vize/almanya-sanatci-vizesi/ tıklayabilirsiniz.
Eray SARISAKALOĞLU
SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
“Almanya Ulusal Vizesi | Almanya Ulusal Vize” üzerine bir yorum
“Almanya Ulusal Vizesi | Almanya Ulusal Vize” üzerine bir yorum