Alman Vatandaşlık Kanunu; jus sanguinis prensibiyle oluşturulmuştur. Bunun anlamı ise; herhangi bir kişinin doğum yerinden bağımsız şekilde ebeveyninin Alman vatandaşı olması durumunda, Alman vatandaşlığı alabilir.
Alman vatandaşlığına kabul edilmenin şartları;
- Doğum yoluyla (ebeveynlerden bir tanesinin Alman vatandaşı olması yeterlidir)
- Alman kökenli göçmen olmak (Alman Anayasası’nın 116.maddesine göre)
- Ebeveynlerden birinin 8 yıl boyunca Almanya’da yaşaması ve çocuğun Almanya’da doğması durumunda)
Bunun yanında vatandaşlık hakkı, talep edilme durumunda da elde edilebilir. Ancak bunun kuralları ve şartların oluşması gereklidir.
Alman Anayasası’na Göre Alman Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır?
Alman vatandaşlığı yasaya göre; Vatandaşlık kazanıldığında; kişiye Alman vatandaşı gibi davranılır. Alman vatandaşlığı, vatandaşlık hakkının kazanıldığı andan itibaren başlamış olur. Alman Vatandaşlık Kanunu uyarınca; Alman vatandaşlığı alındığında, çocuk doğarsa, Alman vatandaşlığı alır. Babanın Alman vatandaşı olması ve soy ispatının yapılması, Alman yasalarına göre babalığın tanınması ve belirlenmesi yoluna bağlıdır. Bunun yanında çocuk 23 yaşına geldiğinde; bu yaş sınırı geçilmeden, tespit prosedürü başlatılmalıdır. Alman topraklarında doğan bir çocuk, evi yoksa; aksi durum belirtilmediği sürece Alman vatandaşı olarak anılır. Alman vatandaşı baba ve yabancı bir anneden doğacak çocuk, 1 Temmuz 1993 tarihinden önce doğmuşsa, Alman Vatandaşlık Kanunu uyarınca, vatandaş olmak istediği beyan edilmelidir. Aynı zamanda kanuna göre; Bu şartları sağlayanlar vatandaşlık kanununa göre vatandaşlık hakkını kazanmış olur. Bunun yanında vatandaşlık kanunu uyarınca evlat edinme yoluyla, 18 yaşından küçük olan çocuklar, bir Alman tarafından evlat edinildiğinde, vatandaşlık kazanmış olur. Alman Vatandaşlık Kanunu uyarınca, isteğe bağlı vatandaşlığa kabul şartları yerine getirildiğinde, vatandaşlık verilebilir. Yasaya göre Almanya’da ikamet durumunda olan bir yabancı, kimlik ve uyruk tespiti yapıldıktan sonra, vatandaşlık alır. Bu koşulları sağlayan kişiler, Alman Yasası uyarınca vatandaşlık alabilir. Alman Vatandaşlık Kanunu gereği; çoklu vatandaşlık alma için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bunun için 4 yabancı, önceki vatandaşlığından vazgeçemiyor ya da bunun için şartlar zorlaştırılıyorsa, çoklu vatandaşlık verilebilir. Alman Vatandaşlık Kanunu uyarınca çoklu vatandaşlık kriterlerinde; yaşlı vatandaşların vatandaşlığa alınması engeldir. Vatandaşlıktan çıkma süreci, birçok zorluklara neden olurken, vatandaşlığa kabul edilmemesi de özel zorluklara sebep olur. Alman Vatandaşlık Kanunu gereği, bazı koşullar oluştuğunda, vatandaşlık kaybetme riski bulunur. Almanya’dan vatandaşlığı kaybetme nedenleri; Alman vatandaşlığının kaybedilmesi durumunda ve başka Avrupa vatandaşlığı bulunmuyorsa, Almanya’da kalmak için, oturum izni alınması zorunludur. İlginizi Çekebilir; Almanya Vatandaşlığı; 25 Farklı Vatandaşlık Konusu
Almanya Vatandaşlık Yasası’na Göre Doğum Yoluyla Vatandaşlık Nasıl Elde Edilir?
Alman Vatandaşlık Kanunu’na Göre 1 Temmuz 1993 Tarihinden Önce Doğan Çocukların Hakkı Nedir?
Alman Vatandaşlık Yasası’na Göre İsteğe Bağlı Vatandaşlık Nasıl Alınır?
Alman Vatandaşlık Yasası Uyarınca Çoklu Vatandaşlık Nasıl Alınır?
Alman Vatandaşlık Kanunu’na Göre Vatandaşlık Kaybedilebilir mi?
Alman Vatandaşlık Kanunu S.S.S
“Alman Vatandaşlık Kanunu” üzerine bir yorum