Almanya’da Doktor Olarak Çalışma Şartları; Türk vatandaşları eski yıllardan beri yurtdışında çalışmak için en çok Almanya’ya ilgi göstermiştir diyebiliriz. Bu durum ülke şartlarımız göz önüne alındığında halen daha bariz bir şekilde devam etmektedir. Bu yüzden Almanya’da çalışmak isteyenler en çok hangi alanda işçi alımına ihtiyaç duyulduğunu merak etmektedir.
Bunu merak edenler için öncelikle Almanya’da en çok sağlık sektöründe çalışacak bireylere ihtiyaç duyulduğunu söyleyebiliriz. Bunu bilen vatandaşlar da Almanya’da doktor olarak çalışma şartları konusunu yoğun bir şekilde araştırmakta ve merak etmektedir. Biz de bu yazı içerisinde Almanya’da doktor olarak çalışmak isteyen kişiler için bu konuda bilgilendirmeler yapacağız.
Almanya’da Doktor Olarak Nasıl Çalışılır?
Örneğin; Almanya’da doktor olarak çalışma şartları arasında TUS gibi bir sınav mevcut değil. Bu yüzden bu ülkede eğitim almak ya da uzmanlık almak için gereken şartların çok daha basit olduğu aşikardır. Bu ülkede hekimler TUS ya da benzeri sınavlara girmeden istedikleri dalda ihtisas yapabilme hakkını ve avantajına sahiptirler. Peki, bu ülkede çalışabilmek için gerekli olan şartlar neler? Almanya’da doktor olarak çalışabilmek için öncelikle iyi seviyede bir Almanca dil bilginizin olması gerekmektedir. Kısa süreli stajlar konusunda sizlerden üst seviye bir dil bilgisi beklenmese de, uzmanlık alındığı ve çalışma hayatına başlandığı takdirde dil hakimiyetinizin yüksek olması şarttır. Bunun ölçütü ise asgari olarak B2 seviyesi olarak belirtilmiştir. Yani dil bilginiz en kötü ihtimalle B2 seviyesinde değilse ve bunu yapılan sınavlarda kanıtlayamamışsanız o zaman çalışma izni almanız zordur. Almanya’da doktor olarak çalışma şartı arasındaki en önemli hususlardan bir tanesi de mesleki izin belgesidir. Bu belge mesleki anlamda yeterli olduğunuzun, bu meslek için gerekli eğitimleri aldığınızın ve bunu başarı ile tamamladığınızın da bir göstergesi olduğu için ister Türkiye’de ister Almanya’da çalışacak olun, mutlaka ve mutlaka mesleki izin belgesi ya da mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde Almanya’da bu alanda çalışamazsınız. Ayrıca buna ek olarak Aprobasyon olarak bilinen ve Türkçe karşılığı ruhsat anlamına gelen belgeye de sahip olmanız gerekmektedir. Almanya’da doktor olarak çalışmak için bu üç temel şartın sağlanması zorunludur. Bu tüm koşulları karşıladığımızı var sayalım. Peki, Almanya’da doktor olarak çalışan bir Türk vatandaşının avantajı ne olacak? En çok merak edilen sorulardan biri olan bu konudaki en büyük avantaj yukarıda belirttiğimiz gibi TUS gibi sınavların bu ülkede olmamasıdır. Almanya’da staj yapılan dönemden itibaren, ülkemizde olduğu gibi ast- üst gibi kast sistemleri bulunmamaktadır. Yani burada doktorlar kendi üzerine düşeni asistanlar ise kendi üzerine düşenleri yapmaktadır. Almanya’da uzmanlık kazanıldığında Türkiye’de olduğu gibi zorunlu hizmet kavramı bulunmamaktadır. İlginizi Çekebilir; Almanya’da Doktorların Çalışma SaatleriAlmanya’da Doktorluk İçin Dil Şartı
Almanya’da Doktorluk İçin Mesleki İzin Belgesi
Almanya’da Doktor Olmak
Almanya’da Doktor Olarak Çalışma Şartları S.S.S
“Almanya’da Doktor Olarak Çalışma Şartları” üzerine bir yorum