Almanya’da İşçi Olarak Çalışma Şartları

Almanya’ya içşi olarak gidecek Türkler için süreç yeni bir boyuta giriyor. Bu bağlamda 1970’li yıllarda Türk işçilerin Almanya’ya gitmesi için sunulan kolaylık yine uygulanması gündemde. Almanya’da işçi olarak çalışma şartları sağlandığı zaman oldukça iyi imkânlarla çalışmak mümkündür.

Almanya’da Kimler Çalışabilir

Daha önce Almanya’da ya da Avrupa Birliğine üye ülkelerden birisinde çalışmış vasıflı, meslek sahibi bir Türk vatandaşı için mesleğine devam edebilmesine olanak sağlayan imkânlar mevcuttur. Yeni başlatılan bir projeye göre bir göçmen kanalı oluşturulacak ve bu kanala Almanca dili yeterli düzeyde konuşabilenler, eğitimini gördüğü mesleği icra edenler ya da kursunu aldığı bir mesleği yapanlar dâhil edilecek.

Almanya’ya Çalışmak İçin Nasıl Gidilir?

Normalde Almanya’da işçi olarak çalışma şartları arasında iki seçenek vardı. Birincisi ihtiyaç duyulan meslek alanlarının belirtildiği beyaz liste olarak adlandırılan listeden bir meslek sahibi olmaktır. İkincisi ise Mavi Kart almaktır. Mavi kart yüksek lisans derecesine sahip olmak ve bu derecenin Almanya tarafından denk olarak tanınması ile verilirdi.

Almanya’da En Çok İhtiyaç Duyulan Meslekler

Resmi olarak bir eğitim kurumunda eğitim almış olan herkes vasıflı işçi olarak çalışabilir. Fakat metal işleme, alet yapımı ve mühendislik üzerine olan tüm meslekler için özel olarak bir talep vardır. Endüstriyel ve teknik alandaki birçok meslek için talep bulunurken otelcilik ve catering ile ilgili de alımlar söz konusudur. Depolama ve kargo sektörü ile birlikte vasıflı diğer mesleklerde de yüksek sayıda talepler bulunur. Ayrıca okul öncesi öğretmenliği alanında da açık sayısı fazladır fakat bu alanda yapılacak başvurularda en az B2 düzeyinde Almanca dil bilgisi şartı vardır. İşverenler tarafından en çok aranan meslek dağılımı, boyacılık, mutfak şefleri, ressamlar, bahçıvanlar, kasaplar, fırıncılar, alçı ustaları, sıvacılar, şoförler, duvar işçileri, lokantacılar, beton işçileri, çatı ustaları, marangozlar, berberler, kuaförler ve mozaik işçileri olarak belirtilmiştir.

Almanya'da İşçi Olarak Çalışma ŞartlarıPin
Almanya’da İşçi Olarak Çalışma Şartları

Almanyada İşçi Olmak İçin Şartlar

Yeni başlatılan proje kapsamında Almanya’da işçi olarak çalışma şartları arasında en önemlisi resmi bir öğretim kurumunda mesleki eğitimin tamamlanmış olmasıdır. Bu meslek lisesi ya da halk eğitim merkezlerindeki programlardan birisini bitirip Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayladığı bir sertifika sahibi olmak demektir. Üniversite mezuniyeti de buna dâhildir. Ayrıca Almanca dil bilgisi seviyesi A1 ve B 1 düzeyinde olmalıdır. Almanya sosyal hayata entegre olabilmek için ve iş piyasasına kolay adapte olabilmek için dil bilgisi şarttır. Almanca dil bilgisi yoksa Almanya’da oturan bir yakının olması bir telafi olabilmektedir.

Mesleki Eğitim Tamamlanmış Olmalıdır

Türkiye’de alınan mesleki eğitim diploması Almanya’daki eğitim ile denk olmalıdır. Türkiye’de eğitimde elde edilen bilgi ve deneyimler, Almanya’da işçi olarak çalışma şartları için belirtilen tanıma uyup uymadığı kontrol edilecektir. Burada önemli olan, sadece teorik bilgilerin değil, pratikteki bilgilerin de Almanya standartlarına uygun olması önemlidir. Pratikte bir iş deneyiminin olmaması, teorik eğitimin bir kısmı ile telefi edilebilir. Bu da eğitimin süresine bağlıdır. Eğitim alınan resmi kurum ya da üniversitenin denkliğinin tanınması için Almanya’da belirli prosedürler uygulanır. Başvurunun tanınması için belgeler ilgili tanıma kurumuna teslim edilir ve başvuru harcı ödenir.

Mesleki bilgi tam olarak tanınması sağlanamıyorsa kısmi olarak da tanınabilir. Öncelikle kısmi olarak tanınır, sonrasında kendi mesleğine göre bir iş bulunarak eksik kalifikasyonlar tamamlanır.

Almanya’da İşçi Olarak Çalışma Şartları S.S.S

Almanya’da işçi vizesi başvurusunda puan bazlı değerlendirme nedir?
Puan bazlı değerlendirme demek Almanca yeterlilik seviyesi değerlendirmesi demektir. Yeterlilik puanı B2 olarak belirlenmiştir.
Başvuruda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Almanya tarafından tanınan bir meslek sahibi olunmalıdır ve Almanca dil bilgisine dair sertifika mutlaka bulunmalıdır.

İlginizi Çekebilir;

Almanya’da Kaçak Çalışma Cezası

Yeni Mezun Almanya Vizesi

Almanya’da Doktor Olarak Çalışma Şartları

 

Oyla! post
Photo of author

Schengenvize.com

Eray SARISAKALOĞLU SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
“Almanya’da İşçi Olarak Çalışma Şartları” üzerine bir yorum
Yorum yapın