Alman Vatandaşlık Hakları

Düşük işsizlik oranı, sağlıklı şekilde organize edilmiş birçok faktörüyle Alman vatandaşlığına geçen birçok üçüncü dünya ülkesi vatandaşı ve Türk vatandaşı bulunuyor. Almanya’nın katı kuralları olmasın rağmen Alman vatandaşlık hakları da insanların bu katı kurallara rağmen vatandaşlığa geçmesinde önemli bir rol oynuyor.

Alman vatandaşlığı alma şartlarını yerine getiren ve istenilen belgeleri tamamlayarak vatandaş olan kişiler Alman vatandaşlık hakları ile daha iyi yaşam standartlarına ve istediği hayata kavuşabiliyor.

Alman Vatandaşlık Hakları Nasıl Alınır?

Almanya vatandaşlık hakları birkaç farklı yöntemle sahip olunabilecek haklardır. Evlilik yoluyla Alman vatandaşlığına geçilebilir, kan hakkıyla Alman vatandaşlığına geçiş, toprak hakkıyla Almanya vatandaşlığına geçiş bulunur.

Almanya vatandaşlık başvurusu bu yöntemler kullanılarak kazanılabilir. Vatandaşlık alan kişiler, gerçek bir Alman vatandaşı gibi muamele görür ve aynı onlar gibi yaşayarak bu vatandaşların yararlandığı hemen tüm haklardan yararlanır ve eşit muamele görürler.

Alman Vatandaşlığı Hakları Nelerdir?

Almanya vatandaşlığı başvurusu yaparak Alman vatandaşlık hakları kazanılır. Gerçek Alman vatandaşı gibi çalışabilir, okuyabilir ve daha fazla haklara sahip olabilirsiniz.

Alman vatandaşlığı alarak;

  • Oy kullanabilir, seçme ve seçilme hakkında yararlanabilirsiniz.
  • Memur statüsünde çalışma hakkına sahip olursunuz.
  • Toplanma ya da dernek kurma hakkı verilir.
  • Konsolosluk koruması altında yaşam sürdürürsünüz.
  • Almanya’da iş bulabilir ve iş bulurken en geniş imkânları kullanabilirsiniz.

Alman vatandaşlığı ile tüm bu hakları kazanırken, yerine getirmeniz gereken yükümlülükler ve görevler de olduğu unutulmamalıdır.

Alman Vatandaşlık HaklarıPin
Alman Vatandaşlık Hakları

Almanya’da Doğan Bebeğin Hakları Nelerdir?

Alman vatandaşlık hakları ile, Almanya’da doğan bebeğin hakları da bulunur. Almanya’da doğan çocuk; anne ve babasının Alman vatandaşı olması durumunda, eğitimini tamamlama hakkı bulunur.

  • Vatandaşlık hakkına sahip çocuklar, Almanya’da yaşayan her Alman vatandaşının sahip olduğu hakları elde eder.
  • Sınırsız oturum izni bulunan ebeveynlerin, Almanya’da doğan çocukları, vatandaşlık hakkı kazanır.
  • Almanya’da doğan ancak Alman vatandaşı olmayan çocuk; 21 yaşına kadar, en az 8 yıl Almanya’da yaşamalı ya da 6 sene Almanya’da okumalıdır.

Bunun yanında çocuğun eğitiminin tamamlanmasına, yani 25 yaşına kadar çocuk parası alınabilir. Anne babası Alman olan bir çocuk, nerede doğarsa doğsun, Alman vatandaşı olarak kabul edilir.

Almanya’da Doğum Yapan Kadınlar Hangi Haklara Sahip Olur?

Almanya’da doğum yapan kadınlar Alman vatandaşlık hakları ile birçok avantaj kazanır. En büyük avantaj ise; Almanya’da doğum yapan kadınların, vatandaşlık hakkına sahip olmasıdır.

Almanya’da doğum yapan kadınların Alman vatandaşlık hakları ile kazanacakları avantajlar;

  • Eğitim ve sağlık haklarından yararlanılır.
  • Çocuğun eğitim yılları boyunca, tüm indirimlerden yararlanma hakkı verilir.
  • Yeni yapılan düzenlemeler ışığında, çocuklar, her iki ülke vatandaşlığı hakkına da sahip olabilir.

Ancak Almanya’da doğum yapan kadınların yaşayacakları bazı dezavantajlar da bulunur. Almanya sınırları içinde doğum gerçekleştirmek isteyen kadınlar, bu konuda yeterli miktarda banka hesabına sahip olmasıdır.

Alman Vatandaşlığı ile Hangi Haklar Kazanılır?

Almanya vatandaşlık hakları, Almanya’dan kesin dönüş yapan annelere de bazı yasalardan yararlandırır. Alman hükümeti; Almanya’da doğum yapmış ve ülkesine kesin dönüş yapmış annelere, emekli bağışı veriyor.

Ancak bunun için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Almanya’da doğum yapan kadınlar, yetiştirdikleri çocuk sayısı göre; belli aylık miktarlarına sahip oluyor. Almanya’da doğum yapan ve çalışan yanında; Almanya’da doğum yaparak çalışmayan anneler de yasa kapsamında emekli aylığından yararlanıyor.

Buna göre; Almanya’da 2 çocuk için 120 Euro, 3 çocuk için 170 Euro gibi miktarlarda emekli maaşı bağlanıyor. Bu hakları alabilmek için; Almanya’da en az 1 çocuk dünyaya getirmek, çocuğun 2 yaşına kadar Almanya’da yaşaması, 5 yıl boyunca yaşlılık aylığı primi ödemesi gerekir. Yasadan yararlanılabilmesi için 5 yıl prim ödenmesi gerekir.

Alman Vatandaşlık Hakları S.S.S

Özel müracaatla vatandaşlık hakkı verilir mi?
Sanatçılar, politikacılar, sporcular gibi özel konuma sahip kişiler, özel müracaatla vatandaşlık hakkı alarak imtiyazlardan yararlanabilir.
Kan bağıyla vatandaşlık hakkı alınır mı?
Ebeveynlerin her ikisinin de Alman vatandaş olması durumunda, bu kişilerden doğan çocuklar Alman vatandaşlığı alarak, tüm haklardan yararlanır.
Alman vatandaşlığı hakkı kaybedilebilir mi?
Almanya’da doğan ve en az 8 yıl oturum alan çocuklar yasal olarak Alman vatandaşıdır. Vatandaşlık dairesi tarafından 23 yaşına kadar seçim yapılması zorunludur. Bu süre içinde seçim yapılmazsa, Alman vatandaşlığı hakları kaybedilir.

İlginizi Çekebilir;

Alman Vatandaşlığı Avantajları | Alman Vatandaşlığı

Almanya’da Doğanların Vatandaşlık Hakları

Almanya Vatandaşlığı; 25 Farklı Vatandaşlık Konusu

Oyla! post
Photo of author

Schengenvize.com

Eray SARISAKALOĞLU SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
“Alman Vatandaşlık Hakları” üzerine bir yorum
Yorum yapın