Almanya’da doğanların vatandaşlık alması için farklı şartlar vardır. Doğum yoluyla Alman vatandaşlığı; Anne veya babanın Alman olmasıyla veya ebeveynlerden birinin ülkede yasal olarak 8 yıl yaşaması şartıyla alınmaktadır. Bu iki durumda da Almanya’da doğanlar Alman vatandaşı sayılmaktadır. Bunun dışında ebeveynlerin resmi olarak oturum izni olmaması ancak çocuğun Almanya’da doğması gibi durumlarda, çocuğun yasal olarak ülkede ikamet etmesi sonucunda Alman vatandaşlığı verilir. Almanya’da doğanların vatandaşlık hakkı çocuğun Almanya’da doğduğuna dair belge sunulması ardından verilmektedir. Doğum yoluyla vatandaşlık alan çocuklar, Alman vatandaşlığının tüm haklarından yararlanabilir. Almanya’da doğanların vatandaşlık hakları arasında çocuk parası alma imkanı vardır. Almanya, ülkesinde yasal olarak ikamet eden yabancı uyruklu kişilerin çocuklarının Almanya’da doğması durumunda çocuk parası ödemektedir.
Almanya’da doğanların vatandaşlık hakları Alman vatandaşı olan herkesin sahip olduğu haklardır. Almanya’da doğan çocuğun anne ve babası Alman vatandaşı değilse çocuk, çifte vatandaşlık alır. Çifte vatandaşlık ayrıcalığı belirli bir yaşa kadar devam etmektedir. Almanya’da doğan kişi 18 yaşını doldurması ardından vatandaşlık seçimi yapabilir. 23 yaşına kadar vatandaşlık seçimi yapmayan Almanya’da doğanların vatandaşlık hakları kalkar ve ülke vatandaşlığından çıkarılırlar. Çifte vatandaşlık hakkı 23 yaşına kadar tanınır. Bu nedenle Almanya’da doğanların vatandaşlık hakları için 23 yaşında Alman vatandaşlığı seçimini yapması zorunludur.
Almanya’da doğan ancak alman vatandaşı olması için ailesinin başvuru yapmadığı çocuklar, sonradan çifte vatandaşlık başvurusunda bulunamaz. Bu hakkın elde edilmesi için çocuk doğduktan sonra Alman Doğum belgesi alınması ve ebeveynlerin çocuk adına Alman vatandaşlığı başvurusu yapması zorunludur. Vatandaşlık verilmesi için ebeveynlerden birinin ülkede 8 yıl yasal olarak ikamet etmiş olması gerekmektedir.
Almanya’da Doğanların Vatandaşlık Alması
Almanya’da doğan bebeklerin vatandaşlık hakları alması için anne veya babasının Alman vatandaşı olması, ebeveynlerinden birinin ülkede 8 yıl yasal olarak ikamet ediyor olması ve doğum zamanında yasal oturum izni olması zorunludur. Bu durumlar dışında vatansız kişilerin ülkede çocuk yapması ve çocuğun vatansız olması halinde Almanya 6 yıl sonunda vatandaşlık vermektedir. Almanya’da doğanların ebeveynlerinden biri Alman vatandaşı değilse doğrudan Alman vatandaşı kabul edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Almanya’da doğan çocuk için alman doğum belgesi alınması ve vatandaşlık başvurusunun yapılması halinde çocuğa Alman vatandaşlığı verilir. Almanya’da doğanların vatandaşlık hakları; ülkede süresiz oturum izni olması, çocuk parası gibi sosyal desteklerin alınabilmesi, ülkenin eğitim imkanlarından yararlanma gibi haklardır. Almanya’da doğan çocuklara tanınan en önemli haklardan biri çocuk parası desteğidir. Ülkede doğan çocuklara 25 yaşına gelene kadar maddi destek sağlanır. 25 yaşından sonra kişinin kendi işini bulması ve maddi geçimini sağlaması durumunda destek parası verilmez.
Alman vatandaşları için tanınan bütün haklar, doğum yoluyla Alman vatandaşlığı alan çocuklar için de tanınır. Sadece çifte vatandaşlık hakkı, 23 yaşından sonra devam etmeyeceği için çocuğun vatandaşlık seçimi yapması zorunlu kılınmıştır. Ebeveynlerinden biri Alman olan çocuklar, Almanya’da doğması durumunda doğrudan Alman vatandaşı kabul edilir. Bu çocuklar için Alman doğum belgesi alınması gibi bir zorunluluk yoktur.
Almanya’da Doğanların Vatandaşlık Hakları S.S.S
Almanya’da doğan kişinin anne babası Alman vatandaşı değilse vatandaşlık alabilir mi?
Evet, Almanya’da doğmak Alman vatandaşı sayılmasına imkan tanır.
Eray SARISAKALOĞLU
SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
“Almanya’da Doğanların Vatandaşlık Hakları” üzerine bir yorum
“Almanya’da Doğanların Vatandaşlık Hakları” üzerine bir yorum