Alman Vatandaşlığı Askerlik

Alman vatandaşlığı askerlik hizmeti için, Türk vatandaşları, bazı şartları yerine getirmelidir. Vatandaşlık kapsamında askerlik hizmetini icra edecek olan vatandaşlar, gerekli belgeleri de hazırlamalı ve ilgili makamlara başvuruda bulunmalıdır.

Bunun yanında çifte Alman vatandaşlığı askerlik hizmeti için, Almanya’da yapılan zorunlu askerlik hizmetiyle beraber, Türkiye’deki askerlik hizmetinden muaf olmaları, 26 Haziran 2019 yılında düzenlenen 7129 sayılı Asker Alma Kanunu ile son verildi.

Çifte Vatandaşlık Durumunda Askerlik Yapılır mı?

Alman vatandaşlığı askerlik hizmetini yerine getirecek çifte vatandaşlığa sahip kişiler, başvuru sırasında gerekli evrakları sunar.

  • Türk nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı
  • Alman kimlik kartı ya da pasaportu
  • Son 6 ayı kapsayan sürelerde çekilen 2 adet fotoğraf
  • Almanya’da toplamda 3 yıldır oturum yapıldığını kanıtlayan ikametgâh belgesi

Çifte vatandaşlık ile askerlik hizmetini yerine getirecek kişiler, en az 3 yıl yani 1095 gün süreyle, fiili olarak ülkede bulunması gerekir.

Almanya’da İşçi Olarak Yaşayan Türk Vatandaşlarının Askerlik Ertelemesi Yapması Mümkün müdür?

Alman vatandaşlığı askerlik hizmetini ertelemek isteyen Türk vatandaşları, 35 yaşını tamamlamalıdır. Askerlik erteleme için, bazı belgeler istenir.

  • Nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı
  • Pasaport
  • Varsa başvuru sahibinin çalışma izni
  • Oturma (Aufenthalsttitel) izni

Aynı zamanda askerlik ertelemesi için başvuru yapan Türk vatandaşları, son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet fotoğraf vermelidir. Fotoğraf şartı, ikinci ya da daha sonraki tecil işlemleri için gerekli değildir.

Alman Vatandaşlığı Askerlik; Almanya’da Askere Alınma Yaşı Kaçtır?

Alman vatandaşlık askerlik çağı 18-26 yaş arasıdır. Bunun yanında Almanya ile Türkiye arasında, askerlik konusunda herhangi bir ikili anlaşma bulunmaz. Ancak yine de iki ülkenin de aralarında devam eden, tanınmış askerlik hizmetleri vardır.

Bunun yanında Türkiye; Almanya’da hem silahlı hem de sivil olarak yapılacak askerlik hizmetini kabul eder ve bu yüzden çifte vatandaşlığa sahip Türk vatandaşları, Türkiye’deki askerlik hizmetinden muaf tutulur.

Alman Vatandaşlığı AskerlikPin
Alman Vatandaşlığı Askerlik

Askerliğini Yapmadan Alman Vatandaşı Olan Türk Vatandaşlarının Askerlik İşlemleri Nasıl Yapılır?

Alman vatandaşlık askerlik işlemlerinde; askerliğini yapmadan Alman vatandaşı olan Türk vatandaşlarının, mutlaka Almanya’da askere çağrılacağı anlamına gelmemektedir.

Çoğunlukla Alman vatandaşlığını sonradan kazanan vatandaşların askerlik işlemleri; herhangi bir kurum tarafından takip edilmez. Ancak Alman vatandaşlığına geçen ve yaşı uygunsa askerlik hizmetini tamamlamak isteyen Türk vatandaşları; askerlik şubesine başvuru yaparak, askerlik hizmetini tamamlayabilir. Hem orduda hem de sivil olarak askerlik hizmeti yapılabilir.

Çifte Vatandaşlık ile Askerlik Tanıtma İşlemleri İçin Hangi Belgeler Hazırlanır?

Askerlik işlemleri randevuyla gerçekleştirilir. 18 yaş öncesi Almanya’ya gelen ve çifte vatandaşlık ile askerlik hizmetini yapacak kişiler Alman vatandaşlık askerlik için bazı belgeleri hazırlamalıdır.

  • Nüfus cüzdanı (arkalı önlü fotokopisi)
  • Ülke vatandaşlığının bulunduğu Alman pasaportu ya da Alman Ausweis (arkalı önlü fotokopisi)
  • Ülke vatandaşlığının kazanıldığına dair 2 adet Türkçe tercüme ile Einbürgerungsurkunde belgesinin orijinali
  • Almanya’ya 18 yaş öncesinde gelindiğini gösteren ve hala Almanya’da yaşanıldığını kanıtlayan orijinal ve Türkçe tercümesiyle Meldebesheinigung belgesi
  • Zivildienstbescheinigung/Wehrdienstbescheinigung belgesinin orijinali ve 2 adet Türkçe tercümesi

Askerlik hizmetini yapacak kişiler; Almanya’da askerlik yaptıklarını gösteren, resmî makamlar tarafından verilmiş askere çağrılma belgesinin (Einberufungsbescheid) orijinali de vermelidir.

Alman Vatandaşlığı Askerlik; Dövizle Askerlik Yapılabilir mi?

Alman askerlik hizmeti dolayısıyla, Türk vatandaşlığını kaybedenler, yeniden Türk vatandaşlığı kazandıklarında; 7668 Euro ya da karşılığı yabancı para birimini, tek seferde ödemeleri gerekir.

Aynı zamanda 21 gün temel askerlik hizmetini yapmış olmaları da gerekir. Bunun yanında Türk vatandaşlığını yeniden kazanmak için; Türk konsolosluklarına başvuru yapmak gerekir. Başvuru dosyası İçişleri Bakanlığı tarafından incelenerek, belirlenen şartların incelemesi sonucunda işlemler başlatılmış olur.

Alman Vatandaşlığı Askerlik S.S.S

Almanya dışında doğanlar askerlik hizmeti için hangi belgeleri hazırlar?
Almanya dışında doğanlar, askerlik hizmeti için; vatandaşlık belgesi, tarihli ikametgâh belgesi ya da her iki belgenin de bir arada bulunduğu, uluslararası belge getirir.
Çoklu vatandaşlığı olanlar askerlik ertelemesi başvurusunu nasıl yapar?
Çoklu vatandaşlığa sahip olanlar, askerlik ertelemesini yapmak için gerekli belgeleri hazırlayarak, vatandaşlık servisine başvuru yapmaları gerekir. Alman vatandaşı olduklarına dair, nüfus kütükleri tescil ettirilmelidir.
Askerlik muafiyeti için hangi belgelere ihtiyaç duyulur?
Askerlik muafiyeti için; resmi sağlık kuruluşundan imzalanmış detaylı rapor, tüm tetkiklerin yapıldığına dair doktor imzalarının bulunduğu raporun Türkçe tercümesi, nüfus cüzdanı, 3 adet fotoğraf ve raporu imzalayan doktorlar tarafından doldurularak imzalanan son yoklama formu gerekir.

İlginizi Çekebilir;

Almanya Vatandaşlığı; 25 Farklı Vatandaşlık Konusu

Alman Vatandaşlığı Alma Şartları

Alman Vatandaşlığı Online Başvuru

Alman Vatandaşlık Başvurusu

Alman Vatandaşlık Nasıl Alınır

Oyla! post
Photo of author

Schengenvize.com

Eray SARISAKALOĞLU SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
Yorum yapın