Almanya’da Memur Çalışma Saatleri

Almanya’da memur çalışma saatleri ortalama olarak haftalık 35 ile 40 saat arasıdır. Bunun üzerine minijob denilen ek çalışma da yapılırsa 10 saat daha çalışılabilir. Almanya çalışma saatleri 38 saat ile Fransa’dan öndedir.

Almanya’da Memur Çalışma Saatleri; Almanya’da Çalışmak

Almanya’da Türkiye’deki “esnek mesai saatlerine uyum sağlayabilecek personel” mantığındaki gibi saatleri uzatmak algısında olan firmalar gibi değil, gerçek anlamda esnek bir çalışma saati sistemi söz konusudur. Gerek işçi gerekse memurlar için esnek saatlerde çalışma imkânı sunulur.

İster tam zamanlı, ister part time ister minijob denilen ve sadece 10 saati kapsayan bir sözleşme şekli bulunur. Örnek vermek gerekirse bebeği olan bir kadın, doğum öncesinde tam zamanlı olarak çalışırken doğumdan sonra part time çalışma modeline geçebilir ya da minijob olarak çalışmasını düzenleyebilir. Hatta isteyen kişiler full time çalışırken eğer daha çok kazanç sağlamak istiyorsa minijob da yaparak artı maaş kazanabilir. Yani 10 saat daha fazla çalışarak ek kazanç sağlanabilir.

Almanya’da Çalışma Saatleri

Almanya’da memur çalışma saatleri resmi olarak 35 saat ile 40 saat arasında değişiyor. Minijob da tercih edilirse 50 saate kadar çalışmak mümkündür. 50 saat üzerinde çalışmak mümkün değildir. Almanya’da çalışma saatlerinde işe başlangıç saati diye bir kavram bulunmaz. Çalışmalarda önemli olan saatin doldurulmasıdır. Bazı firmalarda işe giriş ve çıkış saati yoktur. Çalışanlar istediği saatte gelerek çalışma saati kadar çalışırlar. Önemli olan haftalık çalışma saatlerini doldurmaktır. Örneğin sabah 6 da gidip günlük saatini doldurup çıkan insanlar da bulunur. Fakat bu özellik firmaya göre değişebilir. Çalışma saatlerinin takibi çoğu firmada güven esasına dayanır. Giriş ve çıkış saatini kaydeden firmalar olsa da birçok firmada çalışanlar giriş çıkış saatlerini kendileri takip eder.

Almanya'da Memur Çalışma SaatleriPin
Almanya’da Memur Çalışma Saatleri

Almanya’da Yıllık İzin

Almanya’da çalışanlar için yılda 30 gün yıllık izin hakkı bulunur. 6 hafta kadar da toplam izin kullanılabilir. Bayram tatilleri ile birlikte 6 hafta olan izin süresi 30 gün boyunca kesintisiz olabilir. Hatta yıllık izin kullanılırken diğer çalışanlar ile dönüşümlü olacak diye bir kural yoktur. Dileyen herkes istediği zaman yıllık iznini kullanabilir. Almanya’da memur çalışma saatleri esnek olduğu gibi yıllık izinler de bu şekilde esnektir.

Çalışa saatleri doldurulup mesai de yapılırsa, çalışılan her bir süre için isteyen izin alabilir. İki hafta daha izinli olmak için öncesinde fazla saatlerde çalışan insan sayısı çoktur.

Almanya’da Ofis Yaşamı

Almanya’da ofis hayatındaki en büyük farklardan bir tanesi ofis içerisinde duşun bulunmasıdır. Bisiklet kullanımının çok yaygın olmasından dolayı oldukça sık görülen bir uygulamadır. Ayrıca Almanya’daki firmaların çoğunda iş yeri tarafından yemek verilmez. Çalışanların çoğu yemeklerini ya evden getirir, ya dışarıda yer ya da işyerinin varsa kantininden alışveriş yapar. İşyerine ulaşım konusunda ise kendi aracını kullanan insan sayısı daha az. Genellikle bisiklet ya da metro kullanımı daha yaygındır.

Almanya’da Çalışma Disiplini

Almanya’da memur çalışma saatleri konusunda olduğu kadar disipline de önem verilir. Almanya’da insanlar gerçekten çok efektif çalışırlar ve işyerinde sohbet havası oluşmaz. Sık sık çay ya da kahve molası yapılmaz. İş yerinde sadece iş ile ilgilenilir. Bu şekilde çalışma saatleri dâhilîde sadece çalışılır.

Almanya’da Memur Çalışma Saatleri S.S.S

Almanya’da asgari ücretli biri kaç saat çalışır?
Almanya’da asgari ücreti bir çalışan da en fazla 35 ile 40 saat arasında çalışır. Dilediği durumda minijob da yaparak 50 saate çıkarabilir.
Almanya’da maaşlar ne kadar?
Vasıfsız personel maaşı 1557 Euro, fabrika işçisi maaşı 2756 Euro, doktor 4167 Euro, öğretmenlik 3125 Eurodur.

İlginizi Çekebilir;

Almanya’da Resmi Çalışma Saatleri

Almanya’da Aylık Çalışma Saati | Almanya Çalışma Saati

Almanya’da Çalışma Saat Ücreti

Almanya’da Banka Çalışma Saatleri

Almanya’da PTT Çalışma Saatleri

 

5/5 - (1 vote)
Photo of author

Schengenvize.com

Eray SARISAKALOĞLU SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
“Almanya’da Memur Çalışma Saatleri” üzerine bir yorum
Yorum yapın