Almanya’da Kadınların Çalışma Oranı

Almanya’da kadınların çalışma oranları her geçen gün biraz daha yükseliyor. Federal Çalışma Ajansı tarafından belirtilen rakamlara göre Almanya’da yaşayan kadınların iş hayatında bulunma oranı yüzde 71’dir. Bu oran ile birçok ülke ortalamasından yüzde 15’lik bir farkla önde olmaktadır.

Almanya’da Kadınların Çalışması

Geçmişten beri kadınlar çalışma hayatı boyunca her zaman sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Kadınların çalışma hayatı her zaman erkeklere kıyasla daha zor olmuştur. Özellikle yönetici pozisyonlara kadınların getirilmesi erkeklere oranla çok daha azdır. Kadınlar erkeklere göre çoğu zaman daha az kazanıyor. Bu da daha az saatlerde çalışmak durumunda kalmasından kaynaklanıyor.

Bu sebeple Almanya’da kadınların çalışma oranları erkeklere göre daha düşük olsa da son yıllarda kadınların çalışma yaşamına başlama oranı büyük ölçüde artmıştır. Kadınların çalışma yaşamına daha fazla adapte olması ile birlikte çalışan kadın sayısı ciddi anlamda artmış ve hatta denetleme kuruluşlarında çalışan kadın sayısı bile yükselmiştir. OECD tarafından bu durum oldukça olumlu ve pozitif bir dönüşüm olarak değerlendirilir. Artık Almanya’da kadınlar aileleri ve meslekleri arasındaki dengeyi daha rahat bir şekilde kuruyorlar.

Almanya’da Çalışan Kadın Sayısının Artması

Almanya’da kadınların çalışma oranları üzerinde artış yaşanması 1990 yılına dayanır. 1990 yılında her iki Almanya’nın birleşmesi ile birlikte kadınların iş hayatındaki yeri ve önemi artmıştır. O yıllarda yüzde 15 oranında çalışma hayatında kadın istihdamının artmasıyla kadınlar iş hayatında önemli bir yere sahip olmuş oldu. 1990’dan bu yana artık Almanya’daki kadınların yüzde 71 gibi büyük bir oranının bir mesleği ve çalışma hayatı bulunur.

Almanya’da Kadınların Çalışma Oranı; Tam Gün Çalışma Düzeni

Almanya’da kadınların büyük bir bölümü yarım gün çalışmaktadır. Kadınların neredeyse yarısı yarım gün çalışırken erkeklerin sadece yüzde 12 si yarım gün çalışmaktadır. Bu nedenle kadınların kariyer basamaklarını daha hızlı çıkması erkeklere oranla daha zor gibi görünüyor. Bu duruma çare olarak Federal Hükümet tarafından bir çalışma başlatılmıştır. Buna göre yarım gün çalışma sadece belirli günlerle sınırlandırılmıştır. Bir çalışan sadece çalıştığı firmanın yasalara göre belirlediği gün kadar yarım gün, diğer günler tam gün çalışacaktır.

Almanya'da Kadınların Çalışma OranıPin
Almanya’da Kadınların Çalışma Oranı

Aile ve İş Yaşamı Arasındaki Denge

Yeni anne olmuş çalışan kadınlar için iş hayatı diğer kadınlara göre çok daha zorlu geçmektedir. Almanya tarafından yeni anne olmuş çalışan ebeveynler için ebeveyn parası olarak ödeme yapılır. Buna göre yeni doğan bebek ile birlikte anne ve baba, çalışma hayatına 14 ay boyunca ara verir. Bu süre zarfında maaşların büyük bölümü ise devlet tarafından karşılanıyor.  Ebeveyn parası olarak adlandırılan bu uygulama her iki ebeveynin de iş paylaşımı yapmasını kolaylaştırıyor. Hem anne hem de baba bebek ile birlikte ilgilenmesi için izne ayrılıyor. Her iki ebeveynin de izne ayrılması Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsünün yaptığı araştırmalara göre oldukça olumlu sonuçlar veriyor. 14 aylık izin süresi bittikten sonra iş hayatına geri dönen ebeveynler bebek bakımı için yer talep etme hakları bulunur. Bu hakların verilmiş olması Almanya’da kadınların çalışma oranları üzerinde ciddi manada etki göstermiştir.

Almanya’da Kadınların Çalışma Oranı; Kadın Çalışan Zorunluluğu

Almanya tarafından 2016 yılından beri özellikle denetleme kurulları içerisinde belirli sayıda kadın çalıştırılması şartı koymuştur. Bu kuraldan sonra kadınların denetleme kurumlarındaki çalışma oranları yüzde 34’lere kadar ilerlemiştir.

Almanya’da Kadınların Çalışma Oranı S.S.S

Avrupa’da kadın istihdam oranı nasıl?
Tüm Avrupa ülkelerinde erkeklerin istihdam oranı kadınlarınkine göre daha yüksektir fakat Türkiye’de bu oran oldukça fazladır. Avrupa’daki erkekler ile kadınlar arasındaki istihdam farkı yüzde 12 iken Türkiye’de yüzde 41’dir.
Kadın istihdamında en yüksek hangi ülkedir?
Kadın istihdamında 2018 verilerine göre en yüksek yüzde 80,2 oranında İsveç vardır.

İlginizi Çekebilir;

Alman Vatandaşlık Hakları

Almanya’dan Araba Getirmek | Almanya Araba

Schengen Almanya Vizesi

Almanya’da Doktor Olarak Çalışma Şartları

TÜRKİYE’ ye Vize Uygulayan ve Uygulamayan Ülkeler

Oyla! post
Photo of author

Schengenvize.com

Eray SARISAKALOĞLU SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
Yorum yapın