Almanya’da Firma Nasıl Kurulur

Almanya içerisinde ikamet eden kişiler kendi firmalarını kurarak iş sahibi olabilir. Almanya’da firma nasıl kurulur; dilerseniz tek başınıza dilerseniz de ortaklarınızla beraber Limited Firması (GmbH) ya da Anonim Firma (AGs) kurabilirsiniz. Kurulan firma anında tüzel kişilere sahip olacaktır.

Firma kurmadan önce ise kişileri bir dizi kural ve sorumluluklar karşılıyor. Daha işlemlere başlanmadan Alman vergi hukuku yükümlülüklerinizi öğrenmelisiniz. Daha sonra yabancı ticari faaliyetlere ilişkin kanunları göz önünde bulundurarak sınırlarınızı bilmelisiniz.

Firmanıza bir ticaret unvanı vermeniz gerekiyor. Ticaret sicilinizi tecil etmeniz ve gerekli diğer kayıtları oluşturmanız önemlidir. İşin en sonunda ise izinler ve sözleşmeler ile firmanızı oluşturmuş olursunuz.

Almanya’da Firma Kurma Şartları Almanya’da Firma Nasıl Kurulur

Almanya sınırları içerisinde bir firmaya sahip olmak istiyorsanız Almanya tarafından belirlenmiş şartlara uyum sağlamanız gerekiyor.

Almanya’da firma nasıl kurulur;

  • Almanya’da firma kurmak isteyen kişilerin sınırsız olarak oturma vizesine sahip olması beklenir. Ayrıca Schengen vizesi alarak da işlemlerin başlatılması gerekir.
  • Yatırımcı olarak beklenen kitle 20-45 arasındaki yaş grubudur. Eğer 45 yaşından büyük iseniz emekliliğinizi garantiye alan sigorta ya da mal varlığınız bulunmalıdır.
  • Eğer limited firması kurmak istiyorsanız sermaye için ayırdığınız tutar en az 25.000 Euro olmalıdır. Ticaret için sicil alma sırasında bankanızdaki sermayenize dikkat edilecektir. Bu işlem sırasında en az 12.500 Euro bankanızda hazır bulunmalıdır.
  • Firma sahibi olan kişi bu işi yalnızca yatırım amaçlı yapıyor ise Almanya’da ikamet etmesine zorunluluk yoktur. Ancak Almanya’da yaşayarak kendi firmasını yönetme hakkı da bulunuyor.

Almanya’da Nasıl Bir Firma Açılabilir?

Almanya’da açabileceğiniz farklı türlerde firma bulunuyor. Almanya ticaret hukuku içerisinde ayrılan 3 farklı şirket türü bulunuyor. Almanya’da firma nasıl kurulur;

  • Almanya’da doğrudan yeni bir şirket kurabilir ve tüm işlemlerinizi Almanya’dan olacak şekilde yapabilirsiniz.
  • Türkiye’de bulunan şirketinizin bir şubesini de Almanya’ya açabilirsiniz.
  • Almanya’da bulunan ve zaten kurulmuş olan bir şirketi satın alarak kendi şirketiniz haline getirebilirsiniz.

Firma Kurmak İçin Nereye Kayıt Olunur

Almanya’da firma açmak isteyen kişilerin hangi meslekte olduğuna dikkat edilerek bazı bölümlere kaydolması gerekir. Bizde bulunan odalar gibi yetkili kurumlardan öncelikle kişinin izin alması gerekir. Mesleğe göre Almanya’da firma nasıl kurulur;

  • Doktorlar, denetçiler, mimarlar, veteriner hekimler, eczacılar, patent avukatları, avukatlar, diş hekimleri ve noterler oda üyeliği gerektirmeyen mesleklerdir. Bu mesleklere sahip olan kişilerin herhangi bir yere kaydolması gerekmez. Ancak odalardan meslek denklik alınması gerekecektir.
  • Tıbbi olmayan sağlık hizmetlilerinin sağlık departmanına kaydolması gerekir. Burada kişilerin yeterlilikleri ölçülür.
  • Bu mesleklerin dışında bir mesleğe sahipseniz bir danışman ile görüşerek size sunulacak şartları öğrenebilirsiniz.
Almanya'da Firma Nasıl KurulurPin
Almanya’da Firma Nasıl Kurulur

Almanya’da Firma İçin Ödenecek Vergiler

Almanya’da da çalışan kişiler paylarından bir kısmını devlete vergi yoluyla öder. Ödemeniz gereken bu vergiler geniş çerçevede şöyledir;

  • Gelir vergisi: Firmanızın gelirine ve karına bağlı olarak gelir vergisi ödersiniz. Ödeyeceğiniz miktar da yine gelirinize göre değişiklik gösterecektir.
  • Katma değer vergisi: Almanya’da yaptığınız her satışta ortalama %19 katma değer vergisi ödemeniz gerekir.
  • Ticaret vergisi: Sahip olduğunuz firma türüne bağlı olarak ticaret vergisi ödemeniz beklenebilir.

Almanya’da Firma Nasıl Kurulur S.S.S

Almanya’daki Firmam İçin Çalışan Alabilir Miyim?
Evet firmanız için çalışan alabilirsiniz ancak alacağınız çalışan sayısı işinize ve mesleğinize göre değişiklik gösterecektir.
Aynı Anda Hem Firma Kurup Hem De Başka Yerde Çalışabilir Miyim?
Eğer bağımsız olarak çalışmak istiyorsanız evet, hem bir yerde çalışıp hem de bağımsız olarak kendi işinizi gerçekleştirme hakkınız bulunuyor.
Oyla! post
Photo of author

Schengenvize.com

Eray SARISAKALOĞLU SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
Yorum yapın