Almanya’da evlenmiş ve hala güncel ikametgahı Almanya’da olan çiftlerin belirli şartları karşılamaları durumunda boşanma davası açma hakları bulunuyor. Almanya’da boşanma nasıl olur; çiftlerin şartları karşılaması doğrultusunda ikametinizin bulunduğu bölgedeki aile mahkemesine başvuru yapmanız gerekiyor. Başvurunuzun ardından süreç ilerletilerek boşanma sonucu açıklanır.
Almanya’da Boşanma Başvurusu Yapma
Almanya’da boşanma nasıl olur, dava nasıl açılır; boşanma talebini dilerse çiftlerden biri dilerse de ikisi birden oluşturabilir. Eğer yalnızca bir eş dava açarsa tek bir avukat ile dava oluşturularak ikinci kişiye boşanma talebi iletilir. Kişinin bu talebi kabul etme ya da reddetme hakkı bulunuyor.
Eğer iki çift de boşanma talebinde bulunmak istiyorsa iki adet avukat tutularak bu talep oluşturulabilir.
Almanya’da Boşanırsam Oturma İznim Etkilenir Mi?
Almanya’da aile birleşimi ve evlilik nedeni ile ikamet eden kişilerin oturma izni evliliğin devamına bağlı olarak verilir. Oturma izni eşine bağlı bir bireyin boşanması sonucunda oturma izni elinden alınabilir. Ancak bu oturma izninin iptali doğrudan gerçekleştirilmez. Belirli koşulları taşıyan kişilerin boşandığı halde oturma izni devam edebilir;
- 3 yıldan uzun süre evli kalan kişilerin boşanma sonrasındaki bir yılı için de oturma izni verilir. 1 yılın ardından sonra ise kişiler bireysel başvuru yaparak oturma izni alabilir.
- Eğer çiftin bir çocuğu varsa ve velayet hakkı paylaşılıyorsa her iki ebeveynin de çocuğu görme hakkı olduğu için boşanan bireye oturma izni verilir.
- Boşanma nedeniniz aile içi şiddete dayanıyorsa kişilerin oturma izni uzatılır.
- Evliliğinizden bağımsız olarak Almanya’da çalışan vasıflı bir işçi ya da mesleki eğitim için stajyer iseniz bağımsız olarak oturma izninizi uzatabilirsiniz.
Almanya’da Boşanma Nasıl Olur; Almanya’da Boşanma Şartları
Almanya’da boşanma nasıl olur; başvuru sırasında eşlerin belirli şartları karşılaması beklenir. Bu şartlar şöyle özetlenebilir;
- Eşler en az 1 yıl ayrı ikametlerde yaşıyor olmalıdır. Eğer eşler aynı evlerde yaşıyor ise yatak odalarının ayrılmış olması da geçerli sayılabilir.
- Evlilik süresi içerisinde iki kişinin de ödediği sigorta primleri bulunur. Bu primler toplanır ve ikiye bölünür. Eğer eşlerden biri evlilik boyunca hiç çalışmadıysa yine toplam prim ikiye bölünür.
- Boşanma davası sırasında oluşan tüm masraflar iki eş tarafından da karşılanır.
Almanya’da Boşanma Nasıl Olur; Almanya Boşanma Süreci İlerleyişi
Almanya’da boşanma nasıl olur süreci şu şekilde ilerler; öncelikle avukat aracılığı ile dava açılır. Bu dava iki kişi tarafından ya da yalnızca tek bir eş ile açılabilir. Her türlü başvuruda işlem başlatılacaktır.
Başvurunun ardından iki eşe de doldurması gerekli formlar verilir. Bu formlar içerisinde emeklilik haklarınız ve diğer detaylar bulunur. Tüm fonlarınız ve primleriniz hesaplanarak herkese eşit bir dağılım yapılır. Bu nedenle süreç 6 aya kadar uzayabiliyor.
Hesaplama ve diğer işlemler tamamlandığında Almanya Aile Mahkemesi size bir randevu verecektir. Bu randevuda iki eş ve eşlerin avukatı mahkemeye gitmelidir. Kapalı bir mahkeme ile hakim tarafından değerlendirme yapılır ve sonuçlanır.
Tüm bu işlemlerin uzunluğu mal varlığı, eşiniz ile anlaşmanız ve evliliğinizin süresine göre değişiklik gösterecektir.