Schengen Vize Başvuru Şartları

Schengen bölgesine yapılacak olan ziyaretler için belgelerinizi eksiksiz olarak sunmanız gerekir. Gereken belgelerin tamamını eksiksiz doldurmanızla ancak başvurunuz olumlu sonuçlanır. Başvuru belgenizi gideceğiniz ülkenin resmi diline göre veya İngilizce olarak hazırlayabilirsiniz. Ayrıca ziyaret amacınıza göre bazı ek belgeler ve bilgiler de talep edilebilir.

Gerekli Temel Belgeler:

Schengen vize başvurusu için birtakım bilgiler istenir. Bu belgelerin tamamının eksiksiz olarak teslim edilmesi gerekmektedir. Başvuru yaparken gerekli olan temel belgeler:

  • Vize başvuru formu tamamı doldurulmuş ve imzalanmış olmalıdır
  • Vize ücreti ödenmedir.

Yetişkinler için standart vize ücreti 80 Euro’dur. Başvuru için 6 yaşından küçük çocuklar, kültürel, spor ve eğitim amaçlı giden kişiler, bilimsel araştırmacılar, hizmet pasaport sahipleri, AB vatandaşları, kar amacı gütmeyen etkinliklere katılan kişiler ve 25 yaş altındaki kişiler için vize ücreti yoktur. Bu ücret başvuru şartları ve seyahat amacınıza göre değişebilir.

  • Pasaport

Pasaportun geçerli olabilmesi için 10 seneden eski olmamalıdır. Mutlaka imzalı olmalıdır. Bir önceki pasaportunuz var ise getirilmelidir. Son olarak ise vize için gereken son iki sayfanın boş olması gerekir. Yırtık veya çok yıpranmış pasaportlarda kabul edilmez.

  • Kimliğinizi doğrulamak için iki adet fotoğraf

Fotoğraf pasaport için uygun boyutlarda olmalıdır. 3,5 x 4,5 cm boyutu kabul edilir. Son altı ay içerisinde çekilmiş ve yüz hatlarınızı belirgin bir şekilde net olarak gösterilmelidir. Fotoğrafın arka planı boş ve beyaz olmalıdır. Güneş gözlüğü veya aksesuarlar fotoğrafta bulunamaz. Yüzünüz ileriye dönük olmalı ve yüzünüzün %80’i görülmelidir. Baş örtüsü takan kişiler için başörtülü fotoğraflar kabul edilir.

  • Varsa sunulması gereken belgeler

Kişisel bilgilerinizin yer aldığı pasaportun ön kısmının bir sayfası. Daha önce Schengen vizesi aldıysanız bu vizenin fotokopisi. Ve eğer oturma izniniz varsa bu izin belgesinin bir nüshası sunulmalıdır.

  • Seyahat sağlık sigortası

Seyahatiniz için en az 30.000 Euro miktarında sigorta istenir. Tıbbi sebepler ile ülkeye dönüş zorunluluğu, hastaneye yatırılma veya tıbbi bakım ihtiyaçları için istenir. Vize süresi boyunca sigortanın geçerli olması gerekmektedir. Her schengen ülkesi için geçerli olmak zorundadır. Ayrıca sigorta belgeleri ve teyidi için sağlık durumunuzu belirten evrakta istenir. Kredi kartı sağlık sigortaları geçerli değildir.

  • Uçak ve otel rezervasyonları

Seyahatinizi gerçekleştireceğiniz zamanı gösteren uçak rezervasyonu veya seyahat programınız. Ayrılmış bir otel rezervasyonu. Bilgiler içerisinde mutlaka otelin açık adresi, iletişim numarası, rezervasyon referans numarası ve adı gibi bilgiler yer almalıdır.

  • İşveren veya sponsorunuz tarafından verilen beyanname istenir. Beyanname içerisinde şirket veya sponsorun işe alım sebebiniz, isim ve iletişim numaraları aranır. Açık adres veya telefon numarası bulunmalıdır. İşe giriş tarihiniz, maaşınız ve belirlenen süre içerisinde seyahat amacınız yer almalıdır. Ayrıca varsa şirket yatırımcısı veya ortağına ait iş yeri ruhsatının bir fotokopisi istenir.
  • Başvurunuzdan en az 3 ay önce alınmış şahsi mal varlıkları, kişisel banka ekstresi ve varlıklar istenir.
  • Reşit olmayan yani 18 yaş altı kişiler için istenen belgeler

Anne veya babanın veya yasal olarak vasinin seyahat için izin mektubu aranır. Ayrıca yasal olarak vasi veya iki aile bireyinin pasaport nüshaları da belgeler arasına konulur. Reşit olmadan evlat edinildi ise evlatlık belgesi, anne ve baba boşanmış ise o zaman boşanma belgesi istenir. 18 yaş altında ki bireyin anne veya babasından biri hayatınızı kaybetti ise o zaman ölüm belgesi aranır. Sağ olan ebeveynin izni burada ölçüt olarak kabul edilir.

Oyla! post
Photo of author

Schengenvize.com

Eray SARISAKALOĞLU SCHENGENVİZE.COM vize konusunda, insanların merak ettiği konularda rehber niteliğinde içerikler üretebilen profesyonel bir vize içerik üreticisidir. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakülte mezunu olan SARISAKALOĞLU, ayrıca Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Vize Uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
Yorum yapın