Almanya Çalışma İzni 25 Adımda Kapsamlı Rehber

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya içerisinde iş bulabilmeleri takdirinde çalışma izni alarak ülke içerisinde çalışabilir. Ancak Almanya çalışma izni alınması için öncelikle kişilerin bu izini almak adına Almanya Başkonsolosluğu’na başvuruda bulunması gerekir. Kişi Almanya’da çalışacağı işin yıllık gelirine ya da meslek türüne göre mavi kart başvurusunda bulunabilir.

Almanya içerisinde eğitimini tamamlamış kişilerin ise ülkede iş bulabilme ve konaklama şartları çok daha kolaydır.

Üniversite ya da benzeri yüksek öğretim türlerini bitiren kişilere iş bulması için 18 ay süre verilir. Bu süre içerisinde kişi niteliklerine ve eğitimine yönelik iş bulursa oturma ve çalışma izni hakkı alır.

Almanya çalışma izni farklı koşullar ve şartlar ile de alınabilir. Ancak genel çerçevede belirli alma yöntemleri bulunuyor.

Almanya Aile Birleşimi Çalışma İzni

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının aile fertlerinden birinin Almanya vatandaşlığı ya da belirli bir nedenden kaynaklı Almanya oturma izni bulunuyorsa bu kişiler uzun süreli aile birleşimi vizesi alabilir. Aile birleşimi vizesi bulunan kişilerin ise çalışmasına izin verilebilir. Ancak kişilerin çalışmaya başlamadan önce çalışma izni alması şarttır.

Almanya aile birleşimi çalışma izni almak için Almanya yabancılar dairesine başvuruda bulunmanız gerekir.

Başvurunuz sırasında sahip olduğunuz oturma izni, kimliğinize dair bilgiler, beraber yaşadığınız kişilere dair bilgiler ve eğitim durumunuzu belirtmeniz önemlidir. Eğitim durumunuza ve yaşınıza bağlı olarak Almanya çalışma izni verilir.

Aile birleşimi ile verilen Almanya çalışma izni içerisinde de kişilerin mutlaka belirli bir eğitime sahip olması beklenir. Eğer kişilerin eğitimi bulunmuyorsa Almanya’da verilen eğitimlerden yararlanabilir.

Almanya Çalışma İzni Şartları

Almanya’da çalışmak isteyen kişilerden beklenen şartlar kişiye göre değişiklik gösterecektir. Ancak Almanya çalışma izni şartları genel çerçevede şöyle incelenebilir;
  • Kişinin vasıflı işçi olması gerekir. Yani bir konu hakkında üniversite, uzman sertifikası ya da yüksek lisans gibi eğitim türlerine ilişkin belgesi olmalıdır.
  • Kişi Almanya’da kriterleri karşılayan bir işe sahip olmalıdır. Almanya çalışma izni almak isteyen kişinin yıllık asgari maaşı 30 bin Euro üzerinde olmalıdır.
  • Almanya çalışma izni almak isteyen kişinin mesleğine bakılarak belirli seviyede bir Almancaya sahip olması beklenir.
  • Kişiler çalışma iznine başvurmadan önce Almanca A1 sınavına girerek dil yeterlilik testini geçebilmelidir. Bu sınav en temel Almanca’yı içerir ve Almanya içerisinde çalışacak kişilerden bu beceri beklenir. Almanya çalışma izni başvurusu sırasında kişilerin bu sınavdan geçtiğine sair bir belge konması beklenecektir.
  • Kişilere Almanya çalışma izni verilebilmesi için kişilerden 5 yıl deneyime sahip olması bekleniyor. Bu deneyim Türkiye’de ya da Almanya’da olabilir. Diğer ülkelerde çalışmış kişilerin de deneiyimi sayılacaktır.

Almanya D Tipi Vize Çalışma İzni

Almanya D tipi vize 90 günden daha uzun süre Almaya içerisinde ikamet edecek kişilere verilen vizedir. 1 yıla kadar uzayan bu vize türüne sahip kişiler Almanya D tipi vize çalışma izni başvurusunda bulunabilir. Bu başvuru sırasında kişilerin;

  • Vizelerine bağlı olarak sahip oldukları oturum hakkı sunmalıdır.
  • Almanya çalışma izni ile çalışacak iş ve kişinin bu iş için yeterli olduğunu sunan belgeler bir araya getirilmelidir.
  • Varsa kişinin daha önce çalıştığı yerlere dair bilgileri sunan belgeler ya da referanslar dosyalar içerisine eklenmelidir. Bu belgeler Almanya çalışma izni için zorunlu değildir ancak olması olumlu etki yaratır.

D tipi vizesine sahip olan kişilerin çalışma vizesi alması adımları daha kolay olarak görülebilir. Almanya çalışma izni için kişilerin sahip olduğu vize türü son derece önemlidir. D vizesine sahip olmayan kişiler şirket ile anlaştıktan sonra vize türlerine değişiklik için başvuruda bulunabilir.

Almanya Dil Kursu Çalışma İzni

Almanya’daki dil kurslarına giderek eğitiminiz süresince Almanya içerisinde yaşayabilirsiniz. Bu eğitim için alacağınız vize türü eğitim vizesi olacaktır. Ancak bu eğitim vizesine sahip olan kişilerin çalışma izni bulunmuyor.

Dil kursu için Almanya’da bulunacak kişiler aynı zamanda çalışmak istiyorsa öncelikle dil kursundan bağımsız bir şekilde iş bulması gerekir. Almanya’da anlaştığı ve şartlarını karşıladığı iş için Almanya çalışma izni başvurusunda bulunabilir. Bu sayede çalıştığı sürede dil kursuna katılabilir.

Ancak dil kursu kişilerin doğrudan çalışabilmesi için bir neden değildir. Almanya dil kursu çalışma izni için yapılan başvurular sonucunda kişilerin çalışmasına izin verilmez. Dil eğitiminizin süresi ya da hangi dil kursuna gittiğiniz burada önemli değildir.

Almanya Geçici Çalışma İzni

Almanya’da kısa süreli ikamet edecekseniz kalıcı bir Almanya çalışma izni almanıza gerek bulunmuyor. Özellikle hem Türkiye’de hem de Almanya’da merkezi bulunan şirketlerde belirli bir süre için çalışan yeri değişikliği yapılabiliyor. Belirli bir süreyi aşmayan bu değişimlerde kişilerin Almanya içerisinde çalışması için Almanya çalışma izni alması gerekir. Almanya geçici çalışma izni alarak bu kişiler yasal bir şekilde çalışabilir.

Almanya İltica Çalışma İzni

Almanya’ya sığınma talebinde bulunmuş ve kabul edilmiş kişiler belirli bir süre sonra Almanya çalışma izni alabilir. Bu çalışma izninin alınabilmesi için ise belirli ön şartlar aranır. Almanya iltica çalışma izni almak isteyen kişilerin;
  • Almanya’da en az 3 aydır kesintisiz olarak ikamet ediyor olması gerekir.
  • Sığınmacı olarak kabul edilen kişiler öncelikle ilk kabul merkezlerinde yaşamak zorundadır. Almanya çalışma izni almak isteyen kişilerin bu ilk kabul merkezlerinde yaşamıyor olması gerekir.
  • Eğer kişinin 3 ayın ardından hala ilk kabul merkezinde yaşaması gerekiyorsa 6 ay sonra çalışma iznini alabilir. Ancak kişilerin bu şekilde kabul edilebilmesi için 18 yaşından küçük çocuk / çocukları olması gerekir. Bu şartlara uygun görülen kişilere de Almanya çalışma izni verilir.

Almanya Konsolosluğu Çalışma İzni

Almanya’da ya da Avrupa Birliği’ne ait ülkelerin birinde vatandaşlığa ve oturma iznine sahip olmayan kişilerin Almanya içerisinde çalışabilmesi için Almanya Konsolosluğu’na başvuruda bulunması gerekir. Bu başvuru sonucunda değerlendirme yapılır ve Almanya Konsolosluğu çalışma izni sağlanır.

Almanya çalışma izni almak için kişilerin öncelikle Almanya’da nitelikli bir işe sahip olmaları gerekir. Eğitimini Almanya’da tamamlamamış kişilerin çalışmak istediği işi Türkiye’de iken bulması gerekir. Bir şirket ile anlaşılarak daha Almanya’ya gitmeden iş sözleşmesine sahip olması beklenir. Kişiler Almanya çalışma izni ile Almanya’ya giderek iş arayamaz.

Almanya’da eğitimini tamamlamış kişilerin ise belirli bir süre Almanya’da iş arama hakkı bulunuyor. Ortalama 1 buçuk yılın içerisinde kişi eğitimi ile ilgili bir iş bulursa Almanya çalışma izni alabilir. Ayrıca bu kişilere bu süreçte doğrudan çalışma izni veriliyor.

Almanya’da eğitimini bitirmiş birey işe girmiş ve 2 yılın sonunda çalışma iznini bitirmiş ise var olduğu şirkette devam etse dahi Almanya çalışma izni alması gerekiyor. Bu izin genellikle yıllık olarak alınır ancak sözleşme dahilinde kişinin çalışacağı süre daha uzun ise Almanya çalışma izni süresi uzatılabilir.

Almanya Konsolosluğu’na Almanya çalışma izni için başvuruda bulunacak kişilerin öncelikle gerekli nitelikleri öğrenmesi gerekir. Ayrıca şirket ile anlaşmaları da son derece önemlidir. Kendine ait belgeleri bir araya getirerek sunan kişiler değerlendirme sonucunda Almanya çalışma izni alacaktır.

Almanya Master Sonrası Çalışma İzni

Eğer Almanya’da Master eğitimi tamamlayarak profesyonel bir mesleğe sahip iseniz Almanya içerisinde 2 yıl süreniz bulunuyor. Almanya Master sonrası çalışma izni için kişilerden beklenen durumlar;
  • Kişi Master eğitiminden kısa bir süre sonra mesleği ile ilgili bir işe dahil olmalıdır. Size verilen 2 yıllık çalışma izni süresince tecrübe edinmeniz sağlanır. Böylece çalışma izninizin bitmesinin ardından yeni bir iş ile Almanya çalışma izni verilir.
  • Master eğitiminizin hemen bitiminde 2 yıl çalışma iznine sahip olabilirsiniz ancak ön koşul kişinin not ortalamasıdır. Yalnızca 5 üzerinden en az 2,5 alan kişilere Almanya çalışma izni tanınır.
  • Size verilen bu 2 yıl içerisinde iş bulamazsanız sizden ülkenize geri dönmeniz istenecektir.
  • Eğer Almanya çalışma izni varken ve bir işte çalışıyorken ülkeyi terk etmek isterseniz çalıştığınız şirket ile anlaşmanızı sonlandırarak ülkeden çıkabilirsiniz.
  • Almanya çalışma izni süresince çalışmaya devam ederken ise kesintisiz olarak ülkeden ayrılabileceğiniz gün sayısı son derece kısıtılıdır.

Almanya Mülteci Çalışma İzni

Ülkesinden sürülen ya da belirli bir nedenden kaynaklı ülkesinden uzaklaşarak Almanya’ya sığınan mültecilere belirli bir zaman sonrasında Almanya çalışma izni verilir. Ancak Almanya mülteci çalışma izni verilmeden önce kişilerden şu durumlar beklenir;

  • Almanya çalışma izni verilecek kişinin 3 aydan uzun süredir Almanya’da yaşıyor olması gerekir.
  • Kişinin sabıka kayıtlarında herhangi bir problem bulunmuyor olması beklenir.
  • Kişinin ilk kabul merkezinde yaşama zorunluluğu bulunmamalıdır.
  • Eğer kişinin 18 yaşından küçük çocukları varsa ve 6 aydan uzun süredir Almanya içerisinde ikamet ediyorsa da Almanya çalışma izni hakkı bulunuyor.

Almanya çalışma izni almak isteyen kişiler Yabancılar Dairesi olarak adlandırılan bölüme giderek talepte bulunabilir. Talebin oluşturulmasının ardından en fazla 1 hafta içerisinde size mutlaka dönüş yapılacaktır.

Belirtilen bu prosedür iltica süreci devam eden ya da Duldung’a sahip olan kişiler için geçerlidir. Eğer iltica başvurunuz onaylandıysa ve ülke içerisinde oturma hakkınız bulunuyorsa çalışmak için herhangi bir izin almanıza gerek kalmaz. Normal Almanya vatandaşları gibi kendi iş yerinize sahip olabilirsiniz ya da dilediğiniz yerde çalışabilirsiniz. Bu kişilerden Almanya çalışma izni alması beklenmez.

Almanya Öğrenci Çalışma İzni

Almanya’da eğitim sürecine devam eden kişilerin belirli durumlarda çalışabilmek için izin almaları sağlanır. Almanya öğrenci çalışma izni şu çerçevede öğrencilere verilir;

  • Üniversite öğrencileri: Almanya’da eğitim sürdüren üniversite öğrencilerinin hafta 10 saat çalışma hakkı bulunuyor. Ancak bu çalışma saati sınırlamasının yanında yıl için özel bir düzenleme de vardır. Almanya çalışma izni üniversite için yılda 90 gün full time çalışma hakkı sunar. Part time için ise bu süre 180 gündür. Kişiler yıl içerisinde çalıştıkları gün sayısı ile bu sınırları aşamaz.
  • Yüksek lisans öğrencileri: Almanya’da bir yüksek lisans öğrencisi olan kişilerin haftada 20 saat çalışma hakkı bulunuyor. Ayrıca bu öğrenciler için yıllık herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Bu kişilerin Almanya çalışma izni almasına gerek yoktur.
  • Lise öğrencileri: Almanya’da lise okuluna devam eden kişiler için herhangi bir çalışma izni bulunmuyor. Lise bireyleri 18 yaşından küçük olduğu için Almanya çalışma izni talebinde bulunamaz.

Dil eğitimi almak isteyen kişilere de Almanya tarafından verilen vize türü eğitimdir. Ancak dil eğitiminde bulunan kişilerin hiçbir şekilde Almanya çalışma izni alması mümkün değildir.

Almanya Ulusal Vize Çalışma İzni

Almanya ulusal vize, 90 günü aşan iş ya da benzeri nedenler ile verilen d tipi vizedir. Bu vize ile birlikte çalışma izni alınması da mümkündür. Eğer Almanya ulusal vize çalışma izni almak istiyorsanız uygulamanız gereken adımlar şu şekildedir;

  • Öncelikle Almanya’da bulunan bir şirket ile anlaşmalı ve gerekli tüm kabul işlemlerini tamamlamalısınız.
  • Anlaştığınız şirket size karşılıklı imzalanmış sözleşmenizi ve şirket tarafından oluşturulmuş davetiyenizi gönderecektir. Bu belgeler ile çalışma izni talebinde bulunabilirsiniz.

Almanya çalışma izni vize ile otomatik olarak verilmez. Kişiler ulusal vize türüne sahip dahi olsa Almanya Konsolosluğu’na çalışma izni başvurusunda bulunması gerekir. Bazı durumlarda bu izin şirketler tarafından alınarak kişilere iletilebilir.

Ulusal vizeye sahip olmak Almanya çalışma izni almak için gerekli bir durumdur. Bu vize kişilere uzun süre ikamet hakkı sağladığı için kişilerden bu vizeye sahip olması beklenir. Eğer ulusal vizeye sahip değilseniz iş sözleşmenizin tamamlanmasının ardından Almanya Konsolosluğu’na ulusal vize için başvuruda bulunabilirsiniz.

Almanya Çalışma İzni Almak Zor Mu

Almanya çalışma izni almak zor mu; beklenen kriterleri karşılamanız durumunda çalışma izni almanız zor olmayacaktır. Özellikle son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ile Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarının çalışma izni almasının önü açılmıştır.

Düzenlemelerden önce Avrupa Birliği ülkesi olmayan ülkelerin vatandaşlarının Almanya’da çalışma hakkı kazanması ancak şu şekilde olabilirdi;
  • Kişinin sahip olduğu diploma ya da belge mutlaka Almanya belgelerine denk olmalıydı. Aksi takdirde kişiler herhangi bir başvuruda bulunamazdı.
  • Yapılan çalışma izni başvurularında öncelik Avrupa Birliği ülkeleri idi. Almanya çalışma izni almak isteyen kişi eğer Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşlarından yer kalırsa alabilirdi.

Ancak günümüzde yapılan düzenlemeler ile Almanya çalışma izni için beklenen kriterler şu şekildedir;

  • Kişilerin 5 yıllık tecrübeye sahip olması gerekir. (Bu tecrübe herhangi bir ülkede alınmış olabilir.)
  • Kişilerin profesyonel bir mesleğe sahip olması gerekir. Bu konuda mutlaka eğitim alması beklenir.
  • Almanya çalışma izni almak isteyen kişilerin mutlaka Almanya’da bir şirket ile anlaşmış olması gerekir. Bu izin kişilere iş araması için verilmez.

Almanya Çalışma İzni Evrakları

Almanya’da çalışmak isteyen kişilerin Almanya’da ikamet ederek bir izne sahip olması gerekir. Almanya çalışma izni için her ne kadar önemli olan adım anlaşılan şirketin başvuruda bulunması olsa da bu başvuruda izin almak isteyen kişinin de evraklarını eklemesi gerekir. Almanya çalışma izni evrakları;

  • Dilekçe: Almanya tarafından belirlenmiş İkamet Yasası’nın 54. Maddesine uygun olarak bir dilekçe hazırlanması gerekir. Bu dilekçe Almanca dilinde, el yazısı ile yazılmalıdır. Bu dilekçede Almanya çalışma izni alınmak istendiği anlatılmalıdır.
  • Pasaport: Kişinin çalışacağı yıl süresinden 3 ay daha uzun olacak şekilde güncel bir pasaportun bulunması gerekir.
  • Vesikalık fotoğraf: Biometrik fotoğraf kurallarına uygun nitelikte çekilmiş, 35mm x 45mm boyutlarında 2 adet vesikalık fotoğraf verilmelidir. Vesikalığın 3 aydan daha kısa süre içerisinde çekilmiş olması gerekiyor. Bu fotoğraf Almanya çalışma izni için gerekli belgelerde kullanılacaktır.
  • Mesleki geçmişi açıklayan bilgiler: Bu bilgilerin sağlanması için kişinin özgeçmişi, transkript ve geçmişe ait karneleri, aldığı diplomalar ve sertifikalar şeklindedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tüm bu belgelerin Almanca diline tercüme edilmiş olması gerekir.
  • İş Sözleşmesi: Almanya’da bulunan şirket tarafından oluşturulmuş ve onaylanmış, üzerinde sizin ve iş verenin ıslak imzası bulunan iş sözleşmesi belgeler içerisinde bulunmalıdır.
  • Almanya çalışma izni almak isteyen kişilerin iş teklifinin bulunduğu bir belge teslim etmesi gerekir. Bu belge özel bir belge olabileceği gibi belirli bilgileri içeren iş sözleşmesi de olabilir. Belge üzerinde istenen belgeler içerisinde en önemlisi iş veren kişinin bilgileridir. İş verenin adı, soyadı ve adresi belge üzerinde bulunmalı. Almanya’daki iş yerinin posta kodu ve açık adresi olmalıdır. Kişinin sahip olduğu iş tanımı ve görevinin açıklanması, kişinin ne tarzda çalışacağı (tam zamanlı ya da yarı zamanlı) mutlaka belirtilmelidir. Ayrıca kişinin Euro cinsinden yıllık kazancı net bir şekilde belgede olmalıdır. Belirtilen bu tutar kişilerin Almanya çalışma izni almasına son derece yardımcıdır.

Almanya Çalışma İzni Fiyatları

Almanya çalışma izni almak isteyen kişilerin başvuru sırasında ücret ödemeleri gerekir. Bu ücret kişilerden ya da iş sahibinden olacak şekilde alınabilir. En güncel fiyat 350 Euro olarak belirlenmiştir. Ancak Almanya çalışma izni fiyatları kura bağlı olarak sürekli değişiklik gösteriyor. Sizden beklenen ücret başvuru sırasında size net bir şekilde iletilecektir.

Ayrıca kişilerin alabileceği mavi kart ve normal olmak üzere 2 farklı Almanya çalışma izni türü bulunuyor.

Bu iki türün de başvuru için belirtilen fiyatı değişiklik gösterecektir. Eğer başvuru öncesinde fiyat hakkında net bir bilgi almak istiyorsanız Almanya Konsolosluğu’nu arayarak Almanya çalışma izni fiyatlarının güncel olarak neler olduğunu sorabilirsiniz.

Almanya Çalışma İzni İçin Gerekli Şartlar

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya içerisinde iş bularak çalışma izni alabilir. Ancak Almanya çalışma vizesi alacak kişilerden ülke belirli şartları karşılaması gerekir. Bu şartlar eskiden çok daha sıkı olsa da günümüzde hala bazı şekillerde kendini koruyor. Almanya çalışma izni için gerekli şartlar;

  • Kişinin sahip olduğu iş için yeterliliğini sergileyen belgelere sahip olması gerekir. Bu belgeler diploma ya da sertifika olabileceği gibi eğitim belgeleri de olabilir.
  • Çalışma izni alacak kişinin işe girdiği konuda en az 5 yıl tecrübesi bulunması gerekiyor. Bu çalışma tecrübesi istenilen kurumda ya da ülkede gerçekleştirilmiş olabilir. Kişinin resmi olarak çalıştığı yıllar ele alınacaktır.
  • Sığınmacılar da eğitim alarak ya da var olan eğitimlerini kullanarak Almanya çalışma izni
  • 25 yaşından küçük bireylerin Almanya’da çalışabilmesi için sahip olduğu diplomanın Almanya okullarından alınmış olması gerekiyor.
  • 45 yaşından büyük kişilerin ise aylık gelirlerinin belirli bir çıtanın üzerinde olması gerekiyor. Bu kişilerin ayda en az 3 bin 685 Euro kazanıyor olması gerek. Ayrıca emeklilik fonuna sahip olma şartı da aranıyor. Almanya çalışma izni için kişilerin dahil olduğu yaş grubu son derece önemlidir. Beklenen grup 25 – 45 yaş arası aktif çalışanlardır.
  • Kişilerin Türkiye’de iken bir Almanya şirketi ile anlaşmış olması gerekiyor. Anlaşmaya dair net bir sözleşme ve diğer şirket detayları bulunmalıdır.
  • Almanya çalışma izni alacak kişilerin ulusal vize gibi uzun süreli vizelere sahip olması gerekiyor.

Almanya Çalışma İzni Mavi Kart

Almanya’da üst nitelikli işlere sahip olan kişiler için özel olarak mavi kart verilir. Bu uygulamadaki amaç nitelikli işçileri Almanya ülkesi içerisinde çalıştırmaktır. Almanya çalışma izni mavi kart alınması için aranan koşullar ise şu şekildedir;
  • Yıllık iş sözleşmesi geliriniz son derece önemlidir. İş sözleşmenizde bulunan yıllık alacağınız maaş 55.200 Euro’dan fazla olmalıdır. Öncelik olarak görülen mesleklerde ise (mühendis, bilgisayar uzmanı, fen bilimleri, doktor, matematik gibi) bu tutarda düşme görülebilir.
  • Eğitiminizi Almanya yüksek okullarına denk olarak sayılabilecek okullarda tamamlamış olmanız gerekiyor. Ayrıca kendi iş alanınızda tecrübe sahibi olmanız da beklenecektir.
  • Kişilerin Almanya çalışma izni için başvurduğu iş ile sahip olduğu eğitim arasında mutlaka doğrudan bağlantı bulunması gerekir.

Almanya mavi kart almanın avantajları ise normal çalışma iznine göre fazladır. Bu avantajlardan en önemlileri;

  • Almanya çalışma izni mavi karta sahip çalışanlar içerisinde A1 ve daha düşük Almanca dil becerisine sahip kişiler 33 ayın sonunda sınırsız oturma iznine hak kazanır. Eğer kişi B1 ve daha üstü seviyede Almanca biliyor ise bu süre 21 aya kadar kısalır. Normal Almanya çalışma izni ile bu süre 5 yıldır.
  • Mavi karta sahip kişilerin aile birleşim işlemleri çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Aile birleşiminde ise kişilerden Almanca dil beklentisi olmaz.

Almanya çalışma izni mavi karta başvuru yapmak için ise belirli adımları uygulamak gerekiyor. Bunun için öncelikle d tipi ulusal vize başvurusu yapmanız lazım. Bu başvurunun yanında iş sözleşmenizi sunarsınız. Sözleşme içerisinde yıllık olarak alacağınız Euro miktarı açık bir şekilde yer almalıdır. Başvurunuzu ilgili Almanya Konsolosluğu’na yaparak ortalama 20 gün içerisinde sonucunuzu alırsınız.

Almanya Çalışma İzni Mühendis

Almanya çalışma izni tüm meslekler için alınabilir. Ancak bazı mesleklerin çalışma izni alması daha önceliklidir. Bu mesleklerin en başında gelen ise mühendisliktir. Almanya çalışma izni mühendis kişiler için şu şekilde ilerliyor;

  • Öncelikle kişilerin Almanya’dan bir şirket ile görüşerek sözleşme yapması gerekiyor. Bu sözleşme ile beraber kişiler başvuruda bulunmalıdır.
  • Kişinin mesleğine ilişkin belgeleri bir arada sunması son derece önemlidir. Özgeçmiş, sertifikalar, diplomalar ve referanslar eksiksiz sunulmalıdır.
  • Almanya çalışma izni için hem şirket hem de kişi özel olarak başvuruda bulunacaktır. Başvuru sırasında belgelerin eksiksiz ve yeterli bilgi ile dolu olması gerekir. Almanya çalışma izni başvurusu bu şekilde tamamlanır.
  • Başvurunun tamamlanmasının ardından ise kişilerden uzun süreli ulusal vize alması beklenir. Böylece kişiler çalışma süresi boyunca yasal olarak konaklayabilir.

Almanya çalışma izni alarak Almanya’da mühendislik yapacak kişilerden dil becerisi beklenmemektedir. Ancak kişilerin yaşam şartlarına alışması için dil becerisine sahip olmaları önemlidir. Kişiler en azından A1 seviyesinde bir dil beceresine sahip olmalıdır.

Almanya Şartlı Kabul Çalışma İzni

Almanya şartlı kabul özellikle eğitim gibi konularda verilen bir izindir. Bu izinde üniversite gibi okullara kayıt olup belirli şartlar dahilinde okuyabileceğinizi sunan belgedir. Bu belge içerisinde belirtilen şart ise genellikle Almanca dilinin yeterliliğidir. Almanya çalışma izni şartlı kabule sahip kişilere de verilir.

Şartlı kabul ile üniversite ya da benzeri eğitim kurumlarında okuyan kişilerin çalışma izni bulunuyor. Ancak bu izin okul türüne bağlı olarak hafta 10 ya da 20 saat olabilecek şekildedir. Üniversite öğrencisi olan kişiler için ise yıllık çalışabilecekleri gün sınırı bulunuyor. Öğrencilerin Almanya çalışma izni almasına gerek bulunmuyor, vizeleri ile beraber çalışma hakları direkt bulunuyor.

Eğitim sırasında yalnızca sınırlı işlerle çalışmak istemeyen öğrenciler olabilir. Özellikle yüksek lisans öğrencileri üniversite mezunu olduğu konuda tam zamanlı bir işe girebilir. Bu çalışma işlemini gerçekleştirmek isteyen kişilerin ise Almanya çalışma izni alması mecburidir.

Almanya’da dil okulu için şartlı kabul alan kişilere ise uygulanan değerlendirmeler farklıdır. Dil eğitimi kabulü olan kişilerin Almanya şartlı kabul çalışma izni bulunmuyor. Bu kişiler herhangi bir şekilde çalışamaz ya da Almanya çalışma izni talebinde bulunamaz.

Almanya’da Yüksek Lisans Çalışma İzni

Türkiye’de eğitimini tamamlamış kişiler belirli sınavlara girerek Almanya’da yüksek lisans hakkını kazanabilir. Bu kişiler ilgili Almanya Konsolosluğu’na başvuruda bulunarak eğitim süresi için geçerli eğitim vizesi alır.

Almanya’da yüksek lisans çalışma izni için bu eğitim vizesine sahip olmak yeterlidir. Yüksek lisans eğitimine devam eden kişilerin haftada 20 saati aşmaması koşulu ile çalışması yasaldır.

Almanya çalışma izni ile kişilerin çalışacağı meslekler için ise herhangi bir sınırlama bulunmaz. Ancak öncelik yüksek lisans eğitimi alınan ya da üniversitede alınmış olan meslek hakkında olmalıdır. Kişilerin yıllık olarak da çalışacakları gün sayısı herhangi bir kısıtlama ile belirlenmemiştir. Dileyen kişiler 360 gün çalışma gösterebilir.

Yüksek lisans eğitimini bitiren vatandaşlar için ise otomatik olarak 2 yıl Almanya çalışma izni verilir. Bu süre dahilinde kişiler Almanya’da çalışarak eğitim aldıkları konu hakkında tecrübe edinebilir. 2 yılın bitiminde ise kişi şirketler ile anlaşma sağlayarak bu çalışma izni süresini dilediği kadar uzatabilir. 5 yıl boyunca Almanya’da çalışan kişilere artık süresiz olarak Almanya çalışma izni verilir.

Almanya’da Çalışma İzni Olmadan Çalışmak

Almanya çalışma izni, kişilerin Almanya içerisinde yasal bir şekilde çalışmasını sağlayan izindir. Bu izin ile beraber genellikle çalışma vizesi gibi ulusal vize alınır. Bu sayede kişiler hem konaklayabilir hem de çalışarak konaklama sırasındaki masraflarını karşılayabilir.

Almanya çalışma iznine sahip olmak kesinlikle es geçilmemesi gereken bir kuraldır. Almanya’da çalışma izni olmadan çalışmak isteyen kişilerin şu durumlar ile karşılaşması muhtemeldir;

  • Öncelikle Almanya çalışma izni olmadan iş bulmak son derece güçtür. Hiçbir iş veren yasal olmayan bu çalışma yoluna başvurmak istemez. İş verenler çalışma izni olmadan işçi çalıştırırsa iş yerinin kapanması ve maddi tazminatlar ödenmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalır.
  • Yapılan herhangi bir denetlemede kişinin Almanya çalışma izni olmadığı fark edilirse kişi deport edilir. Böylece kişi belirli bir süre için ya da sınırsız olarak Almanya’ya giriş yapamaz ve herhangi bir vize alamaz.
  • Almanya bir Schengen ülkesidir ve alacağınız vizeler Schengen vize türleridir. Eğer Almanya’dan deport edilirseniz ve bu durum pasaportunuza işlenirse diğer Schengen ülkelerine de vize alamazsınız. Bu durumda bu ülkelere giriş yapmanız da yasal olmayacaktır.
  • Almanya çalışma izni olmadan çalışan kişilere para ve hapis cezası verebilir. Para miktarı ve hapiste kalacağınız gün sayısı yasal olarak çalışmadığınız süreye göre değişiklik gösterecektir.
  • Almanya çalışma izni olmadan çalışmak çok büyük bir riski göze almak demektir. Bu yöntem yerine eğitim kurslarına katılarak iş bulabilir ya da kendi alanınız ile ilgili işlerde anlaşarak Almanya çalışma izni talebinde bulunabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Almanya Çalışma İzni

Yeşil pasaport ülkemizde hususi olarak adlandırılan pasaport türüdür. Bu pasaporta sahip olan kişilerin vize almadan tek seferde maksimum 90 gün seyahat gerçekleştirme hakkı bulunuyor. Ancak bu 90 günün tamamlanmasının ardından kişinin Türkiye’ye dönerek 90 gün beklemesi gerekir. Yani 180 gün içerisinde 90 gün kesintisiz seyahat sağlanabilir.

Yeşil pasaport Almanya çalışma izni sağlamaz. Bu nedenle yalnızca pasaport ile kişilerin yasal olarak çalışması sağlanamaz. Almanya içerisinde çalışmak isteyen kişilerin pasaport türüne dikkat edilmeksizin Almanya çalışma izni alması gerekir.

Almanya çalışma izni alarak Almanya’da çalışmak isteyen kişilerin vize alması da gerekecektir. Çalışma izni almak isteyen kişilerde aranan şartlardan biri 90 günden uzun bir seyahat gerçekleştirmeleridir.

Almanya’da Haftalık Çalışma Süresi

Almanya’da normal bir Almanya çalışma izni sahip olan kişilerin ortalama olarak çalıştıkları süre mesleğe göre değişiklik gösteriyor. Kimi mesleklerde çalışma süresi daha kısa iken bazı mesleğe ait kişiler daha uzun süre çalışmak zorundadır. Ancak tüm bu sayıları ortalayarak bir açıklama yapılırsa Almanya’da haftalık çalışma süresi ortalama 34 ila 38 arasında değişiklik gösteriyor.

Almanya’da eğitim vizesine sahip olan kişiler de belirli sınırlarda çalışma hakkına sahiptir. Üniversite öğrencileri haftada 10 saat çalışabilir. Ayrıca bu öğrenciler maksimum 90 gün tam zamanlı çalışabilir. Yarı zamanlı olarak ise 180 gün çalışmaları mümkündür.

Yüksek lisans öğrencileri ise haftada 20 saat çalışabilir. Ayrıca bu öğrenciler için herhangi bir yıl sınırlaması da bulunmaz. Bu saat süresinden daha fazla çalışmak isteyen öğrencilerin Almanya çalışma izni alması gerekir.

Almanya’da çalışan herkesi aynı çalışma şartları ve saatleri beklemez. Her mesleğin kendine ait ortalama çalıştığı süre bulunuyor. Bazı mesleklerde ise bu ücretlendirmeler asgari ücretin çok daha üstündedir. Almanya çalışma izni alırken sözleşmenizde size yıllık olarak belirtilen ücreti dikkatli olarak incelemelisiniz.

Almanya’da Çalışma Hayatı

Almanya çalışma izni alarak Almanya içerisinde çalışacak kişileri farklı durumlar bekliyor. Almanya’da çalışma hayatı hakkında detaylar;

  • Almanlar haftada 10 saat ile 50 saat arasında çalışabiliyor; ancak 10 saat çalışan kişiler yarı zamanlı çalışanlardır. Tam zamanlı çalışanlar içerisinde bu süre 35 ile 50 arasında değişiklik gösteriyor. Almanya çalışma izni sizin çalışacağınız süre sınırlamasını belirlemez. Bu süreler siz ve iş vereniniz arasında belirlenir.
  • Almanya’da özellikle bazı mesleklerde kişilerden Almanca bilmeleri beklenmez fakat çalışma hayatı yalnızca çalışmak kısmından oluşmuyor; aynı zamanda iş vereninizle, müdürünüzle ya da iş arkadaşlarınızla diyalog kurmanız gerekecektir. Bazı mesleklerde ise Almanya çalışma izni alınırken dil yeterliliği sunulması beklenir. Bu nedenle her ne olursa olsun belirli bir düzeyde Almanca bilmeniz önemlidir.
  • Almanya ikametinde bulunan kişilere asgari olarak saat başına 9,50 Euro ödeme yapılır. Bu belirtilen tutar yeni işe başlayan biri için geçerlidir. 6 aydan uzun çalışan kişiler için bu ücret 9,60 Euro’ya yükselecektir ayrıca, 1 yıl boyunca çalışan bir kişinin ise asgari saatlik ücreti 10,45 Euro’ya yükselir. Almanya çalışma izni sahibi olan kişiler mutlaka asgari ücret ile değerlendirilmez.
  • Almanya’da ortalama bir asgari ücret bulunmuyor. Asgari olarak hesaplanan ücret kişinin çalıştığı saat ile hesaplanır. Haftada 50 saat çalışan bir kişi yeni başlangıç ücreti olarak aylık 1.900 Euro olacaktır. Aylık 30 saat çalışan bir kişi ise 1140 Euro alır. Almanya çalışma izni ile dilediğiniz saat süresince çalışabilirsiniz. Ayrıca mutlaka asgari ücretlendirme ile maaşınızın verileceği beklenmemeli ve vize genellikle profesyonel işler için verilir. Bu nedenle kişilerin aldığı ücret çok daha yüksektir.
  • Almanya’da ortalama kazancı en yüksek meslekler; araştırmacılar, pilotlar, genel müdür / müdireler, doktorlar ve ekonomi mühendisleridir. Almanya çalışma izni ile kişiler bu ilgili mesleklerde çalışabilir.
  • Ortalama kazancı en düşük meslek grupları ise çiçekçilik, vücut bakımı, gıda maddesi satışı, temizlik ve gastronomidir.

Çalışma İzni Ortalama Ücret

Almanya çalışma izni ile ya da doğrudan Alman vatandaşı olarak çalışan kişilerin kazandıkları ücret ortalama şu şekildedir;

  • Medikal doktor: Aylık ortalama 5,840 Euro’dur ve Almanya çalışma izni ile genellikle doktorluk türündeki işler için başvuruda bulunur.
  • Okul Öğretmeni: Ortalama aylık olarak öğretmenler 5,046 Euro alıyor.
  • Yazılım mühendisi: Yazılım mühendisleri Almanya’da ayda ortalama 4,405 Euro kazanıyor.
  • İtfaiye: İtfaiye çalışanları Almanya’da ortalama olarak ayda 4,375 Euro kazanıyor.
  • Hemşireler: Hemşireler ise ortalama aylık 3,337 Euro kazanır. Almanya çalışma izni ile hemşire alanında çalışabilirsiniz.
  • Gastronomi: Gastronomi çalışanları ortalama olarak 2,115 Euro gelir elde ediyor.
  • Temizlikçi: En düşük kazanç grubunda görülen temizlikçiler ortalama 1763 Euro kazanıyor.
  • Kuaför / berber: Kuaför ya da berber gibi saç güzelliği ile ilgili işlerde çalışan kişilerin aylık ortalama geliri 1559 Euro’dur. Almanya çalışma izni ile bu iş alanında başvuru yapılmıyor.

Almanya çalışma izni için aylık gelirinizin ne kadar olduğu son derece önemlidir ve örneğin öğretmenlik, doktorluk ya da yazılım mühendisliği gibi yüksek maaşa sahip bir işte çalışıyorsanız mavi kart alabilirsiniz. Mavi karta sahip bir çalışan olmak Almanya içerisinde birçok konuda rahat etmenizi sağlayacaktır.